Brouwerij Affligem in Opwijk gaat dicht

Rond de jaarwisseling kwam er het nieuws dat er geen doorstart zou komen van het Op-Ale bier en nu kondigde Alken-Maes kurkdroog aan dat in augustus het brouwen in Opwijk stopgezet wordt. Niet dat Affligem en Hapkin niet meer zullen worden gebrouwen, het zal gewoon elders gebeuren. De productie verhuist naar Alken en in Frankrijk. Tegen 2030 wil de biergigant volledig CO2-neutraal brouwen maar de investeringen die daarvoor in Opwijk nodig zijn zijn buiten proportie. Meteen ook einde verhaal voor de elf werknemers in Opwijk al wordt voor hen wel naar een oplossing gezocht.

Dat het Affligembier het zo goed doet speelt in het nadeel van de Opwijkse brouwerij. Die kan het stijgende volume niet bijhouden, laat staan te blijven produceren en dat op een duurzame en bovendien efficiënte manier. De vestiging in Alken doet op alle vlakken beter en dus gaat die instaan voor de volledige productie van de Affligembieren voor België en Nederland. Idem dito voor Hapkin.

Wat er met de huidige site, waar menig Opwijkenaar wel een band mee heeft, gaat gebeuren is nog onduidelijk. Alken Maes wil die verkopen en zal gesprekken aanknopen met de gemeente. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk