Nicole Praet maakt ‘lees filmpjes’ voor Ter Stelten

“Enkele weken na de uitbraak van de corona crisis hoorde ik op het tv nieuws van de triestige toestand waarin de oudjes in het rusthuis verzeild zijn geraakt,” zegt Nicole Praet uit Peizegem.

“Ik zag de beelden van mensen die gans hun leven gewerkt en gezorgd hadden en dit voor verschillende generaties en het nu moeten doen zonder bezoek, zonder kinderen en kleinkinderen. Ook met de angst voor besmetting, ziekte en dood moeten ze dagelijks leven.  Het trof mij en ik dacht wat kan ik doen in deze moeilijke tijd om ze enkele plezierige momenten te bezorgen.”

Nicole leest voor in de bibliotheek voor kleuters van de Merchtemse scholen. Maar nu, met de coronacrisis, kan dat natuurlijk niet. Maar er ging Nicole een lichtje op: als ze voor kleuters kon voorlezen waarom dan niet voor senioren? Het probleem was: hoe kon ze dat voor mekaar krijgen?

Nicole nam contact op met de dienst animatie van woonzorgcentrum Ter Stelten. Die bezorgden haar het boek ’t Aaten Balleke van Remy Van Ransbeeck en daarmee ging Nicole aan de slag. Ze maakte filmpjes via WhatsApp en stuurde die door naar Ter Stelten.

Ondertussen wist Nicole afwisseling te brengen in haar leesfilmpjes met gedichten van Jef Hellinckx, liedjes en verhaaltjes over de fratsen van bekende dorpsfiguren. Ondertussen stuurt Nicole haar video’s ook naar wzc Martinas.

Nicole kan nog een tijdje doorgaan want ze heeft nog heel wat in de lade liggen. Ze schrijft ook zelf: colums voor een Nederlandse vrouwenblog, voor Femma en voor De Maretak, een vereniging voor mensen met chronische pijn.

Video: Nicole Praet leest een gedicht van Jef Hellinckx

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk