Zwerfkattenbeleid in cijfers

Sinds 2019 voert het gemeentebestuur van Merchtem een zwerfkattenbeleid. Tijdens het afgelopen jaar werden er 123 zwerfkatten geholpen. Er werden 70 volwassen katten gesteriliseerd of gecastreerd en nadien terug uitgezet, 53 kittens vonden reeds een nieuwe thuis of wachten in de opvang op een nieuw baasje. Daarnaast werden er 3 schuilhokken voor zwerfkatten geplaatst.

Heb je een zwerfkat opgemerkt? Meld dit op het nummer 052 37 39 15. De gemeentelijke technische dienst plaatst nadien op deze locatie een vangkooi voor katten. Wanneer het dier gevangen is, komt een werknemer van de technische dienst de kat ophalen en wordt de kat naar de dierenarts gebracht.

Het is ook belangrijk dat eigenaars hun verantwoordelijkheid nemen door hun huiskatten steriel te maken, hierdoor helpen ze de zwerfkattenkolonies in te perken. Veel zwerfkatten zijn dikwijls niet-steriele, afgezette huiskatten die kittens krijgen die wild zijn.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk