Fietsbieb is primeur voor Merchtem

Merchtem krijgt, als eerste gemeente in Vlaams-Brabant, een fietsbieb. Maar wat is een fietsbieb eigenlijk? Je kan er fietsjes ontlenen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De fietsbieb is een initiatief van beweging.net met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Merchtem. De provincie schenkt 2000 euro en de gemeente Merchtem voorziet een locatie en schenkt 1000 euro om het initiatief op te starten. Dat gebeurt in het voormalig café De Bierboom.

Als je zelf kleine pagadders hebt, dan weet je dat zo’n kinderfiets snel te klein wordt. Dus moet je regelmatig uitkijken naar een groter exemplaar. Vanaf het voorjaar van volgend jaar kan dat dus via de fietsbieb. Voor 20 euro per jaar ben je lid en kan je een fietsje ontlenen. Je betaalt nog wel 20 euro waarborg voor die tweewieler. Wanneer je zoontje of dochtertje aan een groter exemplaar toe is dan kom je naar de fietsbieb voor een wissel.

Beweging.net zorgt voor de opstart en de vrijwilligers die een halve dag per maand aanwezig zullen zijn in de fietsbieb. De bedoeling is het fietsen te promoten en de circulaire economie (met hergebruik) te bevorderen. Het initiatief krijgt dan ook de steun van de Fietsersbond Merchtem. “Het past mooi in ons plan om te investeren in de fiets en de fietsers,” zegt burgemeester Maarten Mast. “Hoe meer Merchtemnaren op de fiets, hoe beter,” voegt eerste schepen Lien Casier eraan toe.

“De provincie ondersteunt graag projecten die het fietsen bevorderen. We hebben al heel wat gedaan voor het aanleggen van fietspaden maar we blijven geloven in de fietsers,” zegt bestendig gedeputeerde Tom Dehaene.

Uiteraard kan je ook kinderfietsen schenken aan de fietsbieb. Daarvoor (en voor meer concrete info) kan je contact opnemen met de lokale vrijwilligers Rita Robberechts (robberechts.rita@telenet.be) en Aloïs Desmet (alois_desmedt@hotmail.com). Regionaal verantwoordelijk is Eddy Van den Eede (eddy.vandeneede@beweging.net)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk