Wijnfeesten in Peizegem

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni hebben ‘op de kottekes’ in Peizegem (Middelstraat) de wijnfeesten van de Peizegemse Amateur Wijnmakers plaats. Je kan er een tiental verschillende wijnen proeven en genieten van boterhammen met kop/kaas of een verse bakharing. De wijnfeesten zijn heel gezellig en vinden plaats in een bij uitstek landelijk kader.

De Peizegemse Amateur Wijnmakers zijn een vriendengroep die wekelijks samenkomen om aan hun hobby te werken en/of de resultaten te proeven. Als er geen werk is proberen zij oude recepten (advocaat, porto, oude gerechten, …) uit. Zij behoren tot de Opwijkse VAW (Vereniging van Amateur Wijnmakers). De Nationale VAW is ontstaan in de jaren ’80 en een van de eerste afdelingen was die van de Tuinbouwschool in Peizegem. Frans Heyvaert (leraar van de school) was de secretaris.

(Lees verder onder de foto)

Wijnvlazen

Frans Heyvaert kwam in contact met Frans Van Ossel uit Droeshout die zich als eerste in de streek toelegde op het kweken van druiven voor het maken van wijn. De Peizegemse wijnmakers stapten over van fruitwijn (meestal van appelen) naar wijn uit druiven. Het verbouwen van druiven en het maken van wijn is in onze regio zeker in opmars maar de wijnvrienden blijven het beschouwen als een hobby.

Wil je de wijn die de Wijnvrienden maken, eens proeven dan zijn de wijnfeesten van 22 en 23 juni daarvoor de ideale gelegenheid. Plaats van afspraak: Middelstraat 155. Je kan er niet alleen proeven maar ook info krijgen over de meer dan 10 verschillende wijnen van de Wijnvrienden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk