Cocaïne in Merchtem

Grote ogen trokken wij, toen we in Het Laatste Nieuws lazen dat Merchtem opduikt in de ranking van ÔÇśsteden en gemeenten met hoogste coca├»negebruik in EuropaÔÇÖ. Merchtem staat op de negenentwintigste plaats na steden als Lissabon en Bordeaux en voor Innsbruck. Antwerpen staat op een derde plaats, Brussel op een achttiende.

We moeten wel enige vraagtekens plaatsen bij de cijfers die steunen op een studie van het afvalwater van de Europese steden en gemeenten. In dat afvalwater werd het drugsresidu gemeten. Volgens het artikel in HLN zou het cocaïne residu in Merchtem dagelijks 234.8 mg per 1000 inwoners bedragen.

Coca├»ne is een drug die meestal in poedervorm ÔÇśgesnovenÔÇÖ wordt. Coca├»ne maakt de gebruikers vooral geestelijk afhankelijk van het witte poeder. Coca├»ne gebruik loopt echter heel vaak uit de hand en heeft ernstige financi├źle gevolgen voor de gebruikers. Veelgebruikers hebben grote sommen geld nodig om in hun verbruik te voorzien. Op langere termijn lijdt het tot hersenschade.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk