Steltenlopers gaan voor ‘immaterieel erfgoed’

Op 15 mei wordt bij cultuurminister Sven Gatz een dossier ingediend om de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem te erkennen als ‘immaterieel erfgoed van Vlaanderen’. Dat betekent dat de groep steltenlopers integraal deel zal uitmaken van het Vlaamse culturele erfgoed, een erkenning om ‘U’ tegen te zeggen. De steltenlopers cultuur wordt opgenomen in een selecte groep met o.m. het Brabants trekpaard, de H. Bloedprocessie van Brugge en het carnval van Aalst.

ME Steltenlopers 2De steltenlopers beschikken trouwens over drie unieke wimpels vanuit hun prilste beginperiode. Gesticht naar aanleiding van de bevrijdingsfeesten in Merchtem in 1945, kregen ze in 1946, 1947 en 1948 een wimpel als laureaat van de carnavalstoet in Aalst. Zelfs het carnavalmuseum in Aalst heeft geen exemplaar van deze wimpels meer.

Al snel werden de steltenlopers een ambassadeur voor ons land en kregen ze internationale erkenning. Een eerste internationaal hoogtepunt was de wereldtentoonstelling van 1970 in het Japanse Osaka. Nadien volgden nog de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Hongkong, Dubai, Rusland (Moskou) en Vietnam. Morgen (woensdag 25 april) vertrekken de steltenlopers voor de vierde keer naar Hue en Hanoi.

De erkenning als Vlaamse immaterieel cultureel erfgoed zou een opstapje kunnen zijn naar de erkenning door de Unesco als immaterieel werelderfgoed. Mocht dat in 2020 lukken dan zou dit een schitterend cadeau zijn voor de 75ste verjaardag van de steltenlopers, ambassadeurs van Merchtem, van Vlaanderen en van België maar vooral een hechte en echte vriendengroep die graag plezier maken en elkaar steunen door dik en dun.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk