Klasgenoten in de bres: Ali komt elke dag van Geraardsbergen

Ali is een leerling in de zesde klas van Basisschool Ten Bos in Peizegem. Ali kwam in juni vorig jaar als oudste kind van een gezin van Syrische Koerden naar België. Hij werd door de Verenigde Naties aan ons land toegewezen. Eerst kwam zijn familie in Sint-Truiden terecht, daarna werden ze doorgeschoven naar Wemmel. Wemmel zocht en vond een school voor de drie kinderen van het gezin: Ten Bos in Peizegem.

Daar werden de drie kinderen ingeschreven: Hiba en Mohamed in het eerste leerjaar, hun oudere broer Ali in de zesde klas. Voor Ali werd het een echt succes verhaal. Hij is zeer gedreven en heeft ongelooflijke vorderingen gemaakt in de Nederlandse taal.

Maar dan moest de familie opnieuw verhuizen, naar een appartementje in Geraardsbergen. Hiba en Mohamed gaan in Geraardsbergen naar school maar Ila wil zijn zesde klas in Peizegem afmaken. Daarom verplaatst hij zich elke dag van Geraardsbergen naar Peizegem: eerst met de fiets, dan met de trein en tenslotte met de bus. Ali staat elke dag om vijf uur op.

Dat dagelijks pendelen kost niet alleen heel veel tijd maar ook heel wat centen. Dat was zijn klasgenootjes niet ontgaan die spontaan voor hem in de bres sprongen. ’s Middags verkopen ze pop corn, koekjes en kleine hebbedingetjes. “Het gaat er niet om een groot bedrag bij mekaar te brengen,” zegt directeur Nadine Cooremans, “maar het is ontroerend hoe zijn klasgenootjes met Ali solidair zijn”.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk