Doek valt over Maalderij Meskens

Zaterdag 2 juli 2016 zal in Merchtem de geschiedenis in gaan als de laatste dag van Maalderij Meskens. Daarmee wordt een punt gezet achter 146 jaar economische activiteit in de Merchtemse Stationsstraat. Het complex wordt afgebroken en vervangen door een woonproject met 56 appartementen en 14 woningen.

Albert Meskens heeft met 66 jaar de pensioenleeftijd bereikt en zet een punt achter de handel in granen, veevoerders, meststoffen en land- en tuinbouwproducten. Albert heeft wel twee zonen maar die zetten de zaak niet verder. “Ik geef ze geen ongelijk,” zegt Albert, “er is geen toekomst meer voor een kleine familiebedrijf als het onze”.

MERCHTEM: Het oude gebouw van Maalderij Meskens is een vertrouwd straatbeeld in Merchtem.
Binnen afzienbare tijd maakt dit vertrouwde zicht plaats voor nieuwbouw.

In 1870 bouwde de familie Sergoyne in de Stationsstraat een molen met houtzagerij. In 1937 namen Jef en Albert Meskens (de vader en dooppeter van de huidige Albert) het bedrijf over. Boeren kwamen van heinde en verre om er hun graangewassen te laten malen tot bloem of veevoeder. Zo’n vijf jaar geleden werd het malen al stop gezet, zaterdag was het de beurt aan de verkoop.

Albert zal nu meer tijd hebben om zich te wijten aan zijn belangrijkste hobby: het brouwen van zijn eigen bier.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk