Francis maakt de grootste puzzels ter wereld

Francis Pauwels (55) is een puzzelaar. Niet zomaar een puzzelaar. ‘Het is een echte verslaving,’ zegt hij zelf. En Francis kiest al enkele jaren voor de grootste puzzels ter wereld.

Momenteel legt hij de ‘laatste’ hand aan een exemplaar met 32.000 puzzelstukjes. Vorig jaar begon hij aan die puzzel met tekeningen van Keith Haring. Francis heeft al meer dan 28.000 stukjes gelegd.

Als hij van zijn werk thuiskomt (hij is bediende bij het ACV) dan begint voor hem een puzzelavond die meestal van half acht tot half elf duurt. ‘Ik word daar kalm van en vergeet alle stress van het werk,’ verklaart hij zijn speciale hobby.

Engelengeduld

‘Het gaat er niet alleen om de juiste puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Zo werkt het niet als je duizenden stukjes bij de hand hebt. Je moet ze eerst sorteren op kleur en vorm. Daarmee alleen al ben ik vele, vele avonden zoet. Eens alle stukjes gesorteerd moet je ze op hun plaats krijgen. Er zijn avonden dat dat maar een paar keren lukt, soms zelfs helemaal niet. Vooral het begin van elke puzzel is moeilijk. Je probeert eerst de randen te leggen maar dan …’

Francis heeft de woonkamer ingepalmd voor zijn puzzelhobby. Zijn echtgenote Martine vindt dat OK. Momenteel liggen er al zeven lagen met puzzelstukjes boven op mekaar op de livingtafel.

‘Als er gasten komen dan spreiden we daar een stevig tafellaken over en dan wordt daarop gegeten en gedronken,’ is de eenvoudige uitleg van Francis.

De grootste

Hoe kom je aan de grootste puzzel ter wereld, wilden we graag weten. ‘Gewoon online bestellen. Er zijn gespecialiseerde sites voor puzzelaars en daar vind je nogal wat informatie.

Als ik deze puzzel kocht dan was het de grootste ter wereld maar momenteel is er al eentje die weer wat groter is. Mijn Keith Haring puzzel meet – als hij klaar is – 5m44 bij 1m92. Ik zoek nog een plekje om hem tentoon te stellen als het zover is”.

Heeft Francis dan helemaal geen andere hobbies dan puzzelen? Toch wel: hij is een fervent wandelaar. Als hij niet over zijn puzzels gebogen zit, trekt hij zijn stapschoenen aan. Dan laat hij de puzzelstukjes even uit zijn hoofd waaien om direct daarna met veel meer moed weer aan de slag te gaan.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk