Boon, De Boeck en Van Capellen

Wat heeft de befaamde geuze brouwerij Boon uit Lembeek (deelgemeente van de stad Halle) gemeen met Merchtem en met zijn beroemde componist August De Boeck? Frank Boon vertelde het op de voorstelling van het nieuwe boek over De Boeck door Luc Vertommen. Veel meer dan de naam ‘Geuze-Lambik’ van een muziekpareltje van De Boeck zo blijkt.

Louis Van Cappellen richtte in 1835 in Merchtem een brouwerij op. Hij brouwde er drie soorten bier maar geen geuze of lambiek. In 1871 richtte ook Florimont De Boeck (vader van) een eigen brouwerij op. Maar dat is geen succes en twaalf jaar later moet de familie De Boeck die verkopen. Zij blijven achter zonder woning en worden opgevangen door … Dolf Van Capellen (zoon van Louis).

Maar daar eindigt het verhaal van Frank Boon niet. Zijn andere betovergrootvader (notaris) Ernest Clavareau was kortstondig burgemeester van Merchtem in 1879. Door de bitsige schoolstrijd werd hij weggepest, verliet Merchtem en werd notaris in Brussel.

Die schoolstrijd verdeelde Merchtem in twee kampen, elk met zijn eigen muziekmaatschappij. Het was het begin van een jarenlange strijd tussen ‘de fanfare’ en ‘de harmonie’. De fanfare leunde aan bij de brouwerij van de familie Van Ginderachter (de voormalige brouwerij De Boeck), de harmonie had de Cap-Ale (familie Van Cappellen) en de Az-Ale (familie Van Assche).

De Boeck schreef verschillende stukken voor leden van de familie van Frank Boon: ‘De zangers van het Zwarte Woud’ voor zijn grootmoeder, ‘Onze Lieve Vrouw van Laken’ voor zijn nonkel pastoor en ‘Geuze-Lambik’ voor zijn nonkel, brouwer Dolf Van Capellen.

25 oktober, concert Vlaamse Filharmonie en solist Liebrecht Vanbeckevoort (met het Pianoconcerto van De Boeck) om 15 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt kerk in Merchtem.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk