De Boeck, De Boeck en … De Boeck

Wie had gedacht dat August De Boeck en zijn muzikaal werk uit de aandacht waren verdwenen heeft het mis. De vrienden van de Merchtemse meester grijpen de 150ste verjaardag van zijn geboortejaar aan om hem – meer dan verdiend – nogmaals in de kijker te zetten. Met concerten op 1, 25 en 30 oktober in Merchtem en op 17 oktober in Meise krijgt het werk van August De Boeck nogmaals de plaats die het verdient.

Op 1 oktober mag de Deense organist Bo Hansen de spits afbijten met een orgelconcert in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk. Het concert is een geschenk van de Deense Ambassade. Het is dankzij de contacten die werden gelegd bij de vele concerten van August De Boeck in het buitenland, gedirigeerd door Herman Engels, dat dit kon tot stand komen. Hansen speelt – op het orgel dat ook August De Boeck een tijd lang heeft bespeeld – uiteraard werk van De Boeck. Daarnaast bestaat het programma uit werk van Jean Sibelius en van de Deense componist Carl Nielsen (allebei in hetzelfde jaar geboren als August De Boeck, 1865). Verder is er nog werk van een tweede Deense componiste Niels W. Gade, geboren in 1817. Het concert begint om 20 uur en is volledig gratis.

Cantate

DSC02010Op 17 oktober wordt in CC De Muse in Meise de Baron d’Hoogvorstcantate van meester De Boeck uitgevoerd. De cantate werd door De Boeck geschreven t.g.v. de onthulling van het standbeeld van Baron d’Hoogvoorst aan de kerk van Meise. De driedelige cantate zet het belang van Emmanuel Vanderlinden d’Hoogvorst in de verf, als bevelhebber van de ‘garde civique’ en belicht zijn rol in de revolutie van 1830 bij de Belgische onafhankelijkheid en zijn rol als weldoener voor Meise.

Naast deze cantate staan nog religieus werk van August De Boeck op het programma (Ave Maria en Regina Celi) en een selectie uit zijn omvangrijke instrumentale werken voor blaasorkest. Deze pretentieloze pareltjes vinden hun oorsprong in het landelijke milieu van zijn geboortedorp Merchtem.

Werken mee aan deze concertavond: Gemengd Koor Canticorum, Merchtems Parochiaal Mannenkoor, Cantorij Sint-Cecilia, Kamerkoor Helicante, Carmina Kamerkoor, Kommakoor/Tremakoor en Brassband Buizingen. De algemene leiding is in handen van Luc Vertommen.

De cantate wordt op 31 oktober een tweede keer uitgevoerd in het in de gemeentelijke feestzaal in Brussegem.

Concert met finalist Koning Elisabethwedstrijd

Liebrecht VanbeckevoortMaar een paar dagen eerder wordt in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt kerk in Merchtem een ander uniek concert gespeeld. De Kamerfilharmonie van Vlaanderen, o.l.v. dirigent Herman Engels, brengt er werk van August De Boeck met een unieke solist op piano: Liebracht Vanbeckevoort, pianist en finalist (op 23-jarige leeftijd) van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2007.

Naast werk van Gioacchino Rossini en Fellix Mendelsohn staat er uiteraard ook werk van August De Boeck op het programma. Liebrecht Vanbeckevoort speelt het (enige) Concert voor Piano en Orkest op een concertvleugel terwijl De Boeck het schreef voor een Hans-Klavier, een piano met niet één maar twee klavieren. Het omzetten van de partituur naar een piano met één klavier werd verwezenlijkt door Jozef De Beenhouwer, die andere grote pianist die De Boeck in het hart draagt. De Kamerfilharmonie staat onder leiding van Herman Engels, een dirigent die het werk en de naam van August De Boeck de voorbije jaren steeds opnieuw liet weerklinken in buitenlandse concerten met gerenommeerde orkesten.

Dit concert op zondag 25 oktober, dat al om 15 uur aanvangt, is dus meer dan de moeite waard. Niemand die De Boeck in het hart draagt of hem beter wil leren kennen, mag dan ook op 25 oktober ontbreken.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk