Maak plaats voor … de Steltenlopers

Dat de Merchtemse Steltenlopers (die zich koninklijk mogen noemen en ook koninklijke bescherming genieten) ontstaan zijn aan het einde van de tweede wereldoorlog moeten wij niemand meer vertellen. Dat weten alle Merchtemnaren. Over de viering van hun 70-jarig bestaan gingen we wel een praatje maken met voorzitter Roger Daelemans (foto).

‘Het programma van 30 mei wordt iets unieks,’ steekt hij van wal, ‘er komen o.m. drie, vier groepen die nog nooit in België te zien waren. Tijdens onze vele internationale optredens leren wij groepen en mensen kennen die we zelf leuk vinden. Er zijn, naast onze eigen groep, nog vier groepen met steltenlopers uit Namen, Nederland (straattheater The White Wings) en Frankrijk (herders uit de Landes). Uit Duitsland komen ‘de skiëve mannen’ die ook al in 2005 te gast waren. Na de optocht die om 15 uur start, is er om 17 uur de apotheose op het feestterrein aan de Reedijk. De Marching Band Kunst & Genoegen uit Leiden sluit de stoet en opent de apotheose. Na het slotspektakel is er nog een tiroleravond met Die Gipfelfrreunde & De Grimbergen Spatzen’.M Steltenlopers

Op vrijdag, de dag voor de grote praalstoet, is er in de Hangaar op de Reedijk ‘Kot op Stelten’, een fuif die zich meer op de jeugd richt. Om 21 uur is er een optreden van DUK waarna DJ Jooost en DJ Boost het mogen afmaken.

Voor de Steltenlopers zelf staat er in september nog een uniek optreden gepland tijdens de grootste militaire taptoe ter wereld in … Moskou. Zij vertrekken op 5 september en staan op 13 september opnieuw in Merchtem. Zij zullen er elke avond twee uur lang optreden.

Maar Roger Daelemans (voorzitter sinds 1995) komt nog even terug op de Praalstoet op 30 mei. De Steltenlopers zullen er aantreden met 100 tot 110 actieve deelnemers, waarvan 50 tot 60 op stelten en 25 muzikanten. Maar vergeet ook niet de dames op ‘blokskes’, de vlaggen- en ladderdragers. De Steltenlopers schrijven Merchtemse geschiedenis, dat staat vast, en niet alleen op 30 mei.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk