August De Boeck in Gdansk (Polen) + video

In Gdansk, een havenstand met 800.000 inwoners aan de Baltische Zee, liep een Vlaamse Week. Een hele week lang kleurde Gdansk Vlaams. Tal van hoogstaande culture activiteiten benadrukten de historische band tussen deze voormalige Hanzestad en Vlaanderen.

Eén van de hoogtepunten van de Vlaamse Week was een concert van de Baltische Filharmonie in Gdansk met Vlaamse en Poolse muziek, gedirigeerd door Herman Engels. Als fan van de muziek van de Merchtemse meester had Herman Engels een stuk van August De Boeck gekozen om zijn concert met Poolse en Vlaamse muziek af te sluiten.

De Dahomese Rapsodie van August De Boeck vormde een magistraal en gedreven orgelpunt van dit mooie concert waarin werk van componisten uit de vroege twintigste eeuw werd afgewisseld met nieuwe creaties van (vaak jonge) Vlaamse en Poolse componisten.M De Boeck in Gdansk

Merchtems schepen van cultuur, David De Valck, die zich al vele jaren opwerpt als de grote promotor van het werk van De Boeck, was meegereisd naar de havenstad aan de Baltische Zee. Dat dit gedurfde maar zeer geslaagde concert werd afgesloten met die krachtige Dahomese Rapsodie van De Boeck maakte hem dan ook bijzonder trots.

Het was alleszins een mooie start van het jaar waarin de 150ste verjaardag van de geboorte van de meester wordt gevierd. Niet zo uitgebreid als de viering in 2011-2012 die het werk van deze internationaal gewaardeerde componist weer onder de aandacht bracht. Maar 150 jaar na zijn geboorte leven De Boeck én zijn werk meer dan ooit.

Foto: Schepen De Valck en dirigent Herman Engels, twee grote promotors van het werk van August De Boeck.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk