David De Valck: ‘Vlaams bewustzijn ontstond uit revolte’

In tegenstelling tot andere jaren was het niet burgemeester Eddie De Block maar schepen van cultuur David De Valck die de 11-juli-toespraak mocht uitspreken. In zijn toespraak typeerde hij de gebeurtenissen van 1302 als een gevolg van de belastingpolitiek gevoerd door de Franse koningen.

Ook uit de Grote Oorlog, nu precies 100 jaar geleden, moeten we lessen trekken,  vindt schepen De Valck. Het Vlaams Gevoel ontstond er uit de wantoestanden op taalgebied. Hij citeerde de Merchtemse soldaat-dichter Luitenant Juul De Winde, die sneuvelde in de laatste jaren van de oorlog.

Toch is er vandaag reden tot optimisme, meent schepen De Valck. Wij kunnen de uitdagingen van vandaag aan als we kijken naar wat ons verbindt, veeleer dan naar wat ons scheidt.

Door de niet aflatende regen was de opkomst eerder gering te noemen, ondanks de hartverwarmende muziek van Zakdoek.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be