Digitale vallen voor meer diervriendelijke rattenbestrijding

Het lokaal bestuur van Meise zet een belangrijke stap in de bestrijding van rattenplagen met de aanschaf van vijf geavanceerde digitale rattenvallen. Deze innovatieve apparaten, bedienbaar op afstand, beloven een efficiëntere en diervriendelijkere aanpak van het probleem.

Traditionele methoden, zoals het gebruik van rattengif, worden steeds meer in twijfel getrokken vanwege hun inefficiĂ«ntie en schadelijke gevolgen voor het milieu en dierenwelzijn. “Met de aanschaf van deze nieuwe digitale rattenvallen zetten we een belangrijke stap richting een duurzamere en effectievere aanpak van rattenplagen in onze gemeente”, aldus schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA).

Tot voor kort vertrouwde het lokaal bestuur van Meise op het gebruik van rattengif, een methode die echter tal van nadelen met zich meebrengt. Niet alleen is rattengif vaak ineffectief en arbeidsintensief door frequente bijvulling, maar het vormt ook een ernstig risico voor dierenwelzijn. Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) die ook bevoegd is voor dierenwelzijn benadrukt: “Ratten die in aanraking komen met rattengif ondergaan vaak een langdurige en pijnlijke dood, wat niet alleen wreed is maar ook andere dieren in gevaar brengt.”

De nieuwe aanpak van het Lokaal Bestuur, mogelijk gemaakt door de aanschaf van digitale rattenvallen van ‘Strygoo’, biedt een veelbelovend alternatief. Deze geavanceerde apparaten, ontwikkeld door een Vlaams bedrijf uit Geel, kunnen op afstand worden bediend via een mobiele verbinding, waardoor frequente controle overbodig wordt. Dankzij geĂŻntegreerde sensoren kunnen de vallen nauwkeurig detecteren wanneer en hoeveel ratten er passeren, waardoor ze op het juiste moment geactiveerd worden.

“De digitale rattenvallen van ‘Strygoo’ zijn niet alleen effectief gebleken in andere gemeenten, maar bieden ook een meer diervriendelijke oplossing voor rattenbestrijding”, zegt schepen De Valck. “Door het gebruik van geurloze vloeistof worden ratten snel en pijnloos gedood, terwijl andere ratten niet worden gealarmeerd, waardoor de efficiĂ«ntie van de val behouden blijft.”

Met de introductie van deze innovatieve technologie zet het Lokaal Bestuur van Meise een belangrijke stap richting een duurzamere en diervriendelijkere aanpak van rattenplagen. “Als deze aanpak succesvol blijkt, streven we ernaar om op termijn volledig over te schakelen op digitale rattenvallen, wat niet alleen ten goede zal komen aan mens, dier en milieu, maar ook aan de efficiĂ«ntie van onze rattenbestrijdingsinspanningen”, concludeert schepen De Valck.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise