Nieuw afvalbeleid Interza en Incovo werpt vruchten af: 250 vrachtwagens minder restafval in 2021

Het nieuwe afvalbeleid lijkt te lonen bij intercommunales Incovo en Interza: vorig jaar werden 250 vrachtwagens minder restafval opgehaald.

Incovo en Interza kozen in 2021 voor nieuwe klemtonen in het afvalbeleid. Er mag meer in de pmd-zak, er zijn nieuwe restafvalzakken, en ieder gezin kreeg een gratis krediet om recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark te brengen. De hoofddoelstelling was om inwoners beter te laten sorteren en zo de hoeveelheid restafval te verminderen.

Uit de jaarcijfers voor 2021 blijkt nu dat dit is gelukt. Zowel bij Incovo als bij Interza viel er vorig jaar een daling van 10% in de hoeveelheid restafval te noteren, op de recyclageparken was er zelfs een daling van 16 %. Alles samen moest er hierdoor 3.000 ton minder restafval naar de afvalverbrandingsoven. Omgerekend is dat de inhoud van niet minder dan 250 afval-vrachtwagens.

“De daling van het restafval is vooral het gevolg van verbeterd sorteergedrag”, zeggen Marleen Ral en Eddy Vranckaert, voorzitters van respectievelijk Interza en Incovo. “Vorig jaar werd er een stuk meer PMD en GFT ingezameld. Beter sorteren betekent minder geld uitgeven aan afval. We horen veel inwoners die ons melden dat ze tegenwoordig slechts één restafvalzak per twee of drie weken buitenplaatsen. Dat is een succes.”

Incovo en Interza zitten hiermee op de goede weg om alle doelstellingen van de beleidsperiode vervroegd binnen te halen. Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten.

Ook in 2022 nog een verdere daling van het restafvalcijfer verwacht. “In de voorbije maanden zijn er 17.000 GFT-containers uitgezet. We denken hiermee bijkomend veel keukenafval uit de restafvalzak te kunnen halen. Volgend jaar kunnen we ons daarom wellicht aan nog betere cijfers verwachten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise