Plantentuin 2.0 officieel ingehuldigd met state-of-the-art onthaalgebouwen en nieuwe tuinen

De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir hebben woensdagavond de volledig vernieuwde Plantentuin feestelijk geopend. De Plantentuin heeft onder meer state-of-the-art onthaalgebouwen, nieuwe tuinen en een eigentijdse toeristische beleving gekregen.

Plantentuin Meise verwelkomt de bezoekers voortaan op een ruim welkomstplein aan de hoofdingang. Deze ingang kreeg de naam ‘Keizerin Charlotte’ verwijzend naar de laatste bewoonster van domein waar Plantentuin gevestigd is. Rond dit welkomstplein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, Tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden. De eerste expo die tevens mee geopend wordt is ‘Straffe Koffie!’, een tentoonstelling over alle aspecten van koffie. Ook aan de andere kant van het domein, ingang Meise Dorp, werd een nieuw bezoekerscentrum in gebruik genomen. Zo kunnen de Meisenaren vanuit het centrum onmiddellijk de Plantentuin bezoeken. Dit wordt ook de toegangspoort voor de gebruikers van de geplande sneltram Willebroek-Brussel.

De bezoekerscentra zijn het vertrekpunt voor vier thematische wandelingen: Mensen en Planten, de Wereldtuin, Historische Tuinen en de highlights van het seizoen. Nieuwe bewegwijzering, knooppunten en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein. In de Tuinwinkel vindt de bezoeker een mooi assortiment souvenirs en identiteitsproducten maar ook streekinfo om de regio verder te verkennen.

Administrateur-generaal Steven Dessein toonde de ministers Crevits en Demir de weg.

De twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen vlakbij de hoofdingang prikkelen alvast meteen de nieuwsgierigheid van de bezoeker. De eerste, de Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verre verleden toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. Het bestaat uit geometrische bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: eetbare planten, geneeskrachtige en rituele planten. In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel maar ook voeding te kleuren.

Achter de Oranjerie werd de historische ommuurde tuin nieuw leven ingeblazen. De Culinaire Tuin knoopt weer aan bij het verleden. Bezoekers ontdekken er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. Ook ligt de nadruk op de culinaire tradities van België: over bier, friet, witloof en spruitjes.

Of je jong of oud bent of een beperking hebt, iedereen kan tuinieren en daar wil de Plantentuin ook volop op inzetten. Scholen, groepen en mensen met een beperking kunnen er leren over tuinieren en deelnemen aan kookworkshops. In de tuin werd daarvoor speciaal een buitenkeuken ingericht en zijn er verhoogde plantenbedden en onderrijdbare plantenbakken.

Ook de Eredreef werd helemaal heraangelegd. Zo krijgt deze laan zijn vroegere grandeur terug, maar met een modern tintje: de oude beukenlaan is vervangen door watercipressen, die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Ook de comfortstroken die de Diegemse kasseien flankeren maken het kinderwagens en rolstoelen makkelijk. De speciaal ontworpen vleermuisvriendelijke verlichtingspalen met zitbanken maken het geheel af.

In het kasteel zelf is er voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners. Voor het kasteel is een kasteeltuin in wording. Het is ontworpen als een hedendaagse interpretatie van de Franse tuin met zijn gestructureerde en geometrische stijl die zich sinds het midden van de 17e eeuw in Europa heeft ontwikkeld. Het kasteel van Bouchout krijgt zo in de komende maanden zijn Franse tuin terug, die in de loop der eeuwen was verdwenen.

De nieuwe infrastructuur van Plantentuin 2.0 komt neer op een bedrag van om en bij de negen miljoen euro. De renovatie van het kasteel van Bouchout en Pachthofzone, de bouw van een nieuw technisch gebouw en de bezoekersparking worden gerealiseerd tegen 2024.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise