17de eeuwse Sint-Elooikapel wordt gerestaureerd

In Meise wordt de 17de eeuwse Sint-Elooikapel in zijn oude glorie hersteld. Het is een van de erfgoedpareltjes die Meise rijk is. Na onderzoek door Monumentenwacht bleek dat renovatie van onder andere het dak en de gevel noodzakelijk is. Eind maart starten de werken.

De Sint-Elooikapel is gelegen aan de Nieuwelaan op de zogenaamde Hasseltberg. Het huidige gebouw dateert van 1652, maar deze plaats was al veel vroeger een religieuze bidplaats. Vermoedelijk was deze locatie eerst een ‘heidense bidplaats’ die in de 7e of 8e eeuw gekerstend werd door zendelingen. In 1222 werd de naam ‘Capella de Hasselt’ voor het eerst aangetroffen.

Na een onderzoek van Monumentenwacht bleek dat er verschillende problemen zijn. “Om de Sint-Elooikapel terug de uitstraling te geven die ze verdient, zullen de noodzakelijke werken uitgevoerd worden”, zegt schepen van Openbare Werken Roel Anciaux (Samen Anders). “Het gaat om het reinigen en restaureren van de gevels, restaureren van het dak, het herstellen van de gebreken bij de glas-in-lood ramen, het restaureren van het stucplafond in de kapel en de heraanleg van de buitenverharding in kasseien. ”

“Het gaat om een geschiedkundig belangrijk gebouw voor onze gemeente”, zegt schepen van Patrimonium Marie-Jeanne Thaelemans (Samen Anders). “Elke eerste zaterdag van de maand om 18 uur gaat er een viering door in de Sint-Elooikapel (in niet-coronatijden). Aan de kapel is ook een Sint-Elooigilde verbonden. Elk jaar organiseren zij rond 1 december een optocht die aan de Sint-Elooikapel vertrekt. Dit jaar zal de vijftigste editie plaatsvinden.”

De werken starten eind maart en de uitvoeringstermijn is vastgelegd op 85 werkdagen. “De opdracht om het renovatieproject naar een ontwerp van Katelyn Verhasselt uit te voeren, is gegund aan de firma Renotec. De kosten werden geraamd op 418.500 euro.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise