Plantentuin gaat reeën niet afschieten maar verhuizen

De Nationale Plantentuin in Meise gaat de reeën die momenteel in het domein rondlopen niet afschieten. De dieren worden maandag ‘verhuisd’. In oktober kwam de Plantentuin nog in opspraak omdat een tiental reeën doodgeschoten werd nadat de beestjes schade aangericht hadden.

De Plantentuin benadrukte dat het verschillende alternatieven had uitgeprobeerd, gaande van het plaatsen van hekken tot het afschrikken met geur- en geluidsinstallaties. Toch kwam er, onder meer van dierenrechtenorganisatie Gaia, forse kritiek op het afschieten van de reeën. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) was toen ‘not amused’. Hij schreef een boze brief waarin de Plantentuin van Meise werd gevraagd beter te overleggen en de alternatieven duidelijker in kaart te brengen. Die kritiek is niet in dovemansoren gevallen. De Plantentuin heeft maatregelen genomen, zo blijkt uit het antwoord van Weyts op een vraag van N-VA-politica Allessia Claes.

Zo werd er een omheining geplaatst en gaat men de reeën vangen, in overleg met het Natuurhulpcentrum te Opglabbeek. Dit zal gebeuren op maandag 17 februari. “De reeën zullen gevangen worden met netten en overgebracht worden naar een andere plaats. Het Agentschap Natuur en Bos onderzoekt nog nader waar in Vlaanderen er nog sprake is van een kleine populatie van reeën waar de reeën uit de Plantentuin naar overgebracht kunnen worden”, aldus Claes. “Het omheinen van de Plantentuin en het vangen van de reeën zorgt voor de beste oplossing voor iedereen. Er kan geen verdere schade meer aangericht worden in de Plantentuin en er moeten geen dieren meer onnodig gedood worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise