Natuurpunt bindt strijd aan met invasieve plant

Een groep werknemers van het bedrijf Keppel-Seghers uit Willebroek ging op 24 oktober een hele dag aan de slag in natuurgebied Birrebeekvallei in Meise. Zij bonden samen met de lokale vrijwilligers van Natuurpunt de strijd aan tegen de Canadese guldenroede, een invasieve exotische plant die u misschien ook in de tuin staan heeft.

“Het is dan ook een erg sierlijke plant, met gele bloemen die soms tot 2 meter hoog kan worden”, zegt Frank Vermoesen van Natuurpunt. “Deze guldenroede verspreidt zich echter gemakkelijk via zaad dat dan elders terechtkomt zoals hier in het natuurgebied. Daar is hij de laatste jaren explosief toegenomen, ook omdat de plant zich bij maaien sterk verspreid via wortelstokken. Net zoals een reeks andere exotische soorten is hij intussen internationaal erkend als invasieve soort waar maatregelen tegen genomen moeten worden.”

Waar de guldenroede vrij spel krijgt groeit er uiteindelijk niets anders meer. “Met man en macht werden op honderden vierkante meter de planten zo goed mogelijk uitgegraven. Voor dit soort werken is het een geschenk als een groep mensen – of het nu een bedrijf, een school of vereniging is – zich aanmeldt.”

Dankzij de logistieke steun van de gemeente werd de werkdag een succes. “Maar het werk is nog zeker niet af. Het moet ook een boodschap zijn voor iedereen om na te denken over welke planten je in je tuin brengt.” De EU schat de schade door invasieve exoten op zo’n 12 miljard euro per jaar.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise