Ecologische warmtepomp voor Boskapel

De Boskapel van Imde beschikt voortaan over een ecologische warmtepomp. Vanaf nu is het er binnen een heel jaar door constant 12 graden.

De beschermde Boskapel dateert uit 1709 en is zichtbaar vanaf de A12. Ze werd tussen 2014 en 2016 deels gerestaureerd.“Na de renovatie van het gebouw aan de buitenzijde, zochten we naar een meer ecologische verwarmingsinstallatie die de kapel kan behoeden voor verval”, zegt Pol Aerts, voorzitter van de kerkfabriek.

Uiteindelijk kwam men uit bij een warmtepomp. De installatie kostte de kerkfabriek zo’n 100.000 euro. “Er zijn vier grote gaten geboord rond de Boskapel, telkens tot 115 meter diep”, vertelt Aerts. “In elk van die gaten zijn telkens vijf buizen geplaatst. Het water in de leidingen wordt naar beneden gepompt, waar het 60 graden warm is.”

Het is in de kapel nu het hele jaar door minstens 12 graden. Bij huwelijken en geboortes kan die temperatuur uiteraard hoger en dus kan de pittoreske Boskapel voortaan ook gebruikt worden als het kouder is. Nu volgt wel nog de volledige binnenrestauratie. Buiten wordt het klokwerk nog aangepakt.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise