Inspraak in bestemming oud-gemeentehuis

Zes maanden na de verkiezingen is er nog steeds geen duidelijkheid over het oud-gemeentehuis. Nadat een verkoopprocedure en erfpachtformule niets opbrachten werd alles ‘on hold’ gezet en over de verkiezingen getild. De nieuwe meerderheid wil nu eerst de inwoners nog hun zegje laten doen om dan in het langverwachte meerjarenplan de bestemming te bepalen. Intussen zijn er ook problemen met hangjongeren op het Gemeenteplein.

Sinds de bouw van het administratief centrum in de Tramlaan staat het imposante gebouw op het Gemeenteplein in Wolvertem al een hele poos leeg. Begin 2017 werd een eerste verkoopdag gehouden, maar dat draaide uit op een sisser. Een tweede verkoopdag kwam er niet, omdat men het over een andere boeg gooide met een erfpachtformule. Ook dat draaide echter op niets uit. Uiteindelijk werd het hete hangijzer dan maar over de verkiezingen getild. Veel inwoners zagen het namelijk sowieso niet zitten dat de gemeente ‘de ziel van Wolvertem’ zomaar zou verkopen.

“Omdat de burger dit dossier zo belangrijk vond, hebben we alles in de verkiezingsperiode ‘on hold’ gezet”, legt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) uit. “We moeten nu nog steeds beslissen wat we ermee gaan doen. Er liggen nog veel opties open. Een nieuwe bestemming, al dan niet met een privé-partner, of alsnog een verkoop: alles kan. We willen hier echter eerst onze inwoners bij betrekken en hun mening vragen. Dat zal gebeuren via participatiemarkten die we in mei en juni gaan houden. Op verschillende plaatsen in de gemeenten zullen de personeelsleden de speerpunten voorleggen en uitleg geven. Vervolgens krijgen de inwoners de kans om hun zegje te doen.”

“Maar daarna gaan we toch eens een keuze moeten maken”, beseft ook Van den Brande. “Uiteindelijk zal veel afhangen van het prijskaartje. We zouden willen dat er minstens ‘iets’ blijft voor de bevolking in de vorm van vergaderlokalen of een taverne op het gelijkvloers. Die participatiemarkten zullen overigens ook nog over andere thema’s gaan. De inrichting van de gemeentelijk pleintjes bijvoorbeeld. Dat zal vervolgens allemaal opgenomen worden in het meerjarenplan.”

Intussen is er ook wat onrust over hangjongeren aan het Gemeenteplein voor het oud-gemeentehuis. Gemeenteraadslid Ruben Algaba (LB+) verwees in zijn interpellatie naar het gebruiken en verhandelen van drugs. Hij legde ook de link met inbraken in onder meer jeugdhuis ‘t Sloefke.

Volgens Van den Brande zijn er geen aanwijzingen dat er een verband is met inbraken. “Dat er een fenomeen van hangjongeren is in onze gemeente is wel een feit. Die komen soms zelfs uit omliggende gemeenten. Niet alleen aan het Gemeenteplein maar ook aan de kerk en het OCMW worden ze geregeld gesignaleerd. Deze problematiek wordt sowieso wel aangepakt door de politie. Er worden ‘hotspots’ aangeduid als er klachten zijn en dan volgen er regelmatige controles. Er werden al een aantal aanhoudingen verricht en pv’s opgesteld omwille van drugs. Sowieso gaan we het Gemeenteplein opwaarderen. Er komt ook meer en betere verlichting en we zullen ook mobiele camera’s inzetten om eventuele overlast in te dijken. Ook dat komt allemaal in het meerjarenplan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise