Marcel Belgrado en kleinzoon samen op CD&V-lijst

 

Oud-burgemeester Marcel Belgrado (86) komt nog een – waarschijnlijk – laatste keer op. Hij staat opnieuw op de lijstduwersplaats bij CD&V. De opvolging lijkt alvast verzekerd want op dezelfde lijst staat ook zijn kleinzoon Pieter Belgrado. De 23-jarige debuteert meteen op plaats drie en is klaar om in de voetsporen van zijn opa te treden. “Hoe hij omgaat met mensen: dàt wil ik nastreven. En niet de eigen ambitie op de eerste plaats zetten zoals zo vaak in de politiek.”

Samen in de gemeenteraad zitten zal er niet inzitten, dat laat de wet nu eenmaal niet toe. Maar samen op de lijst: dat nemen ze Marcel Belgrado (86) en zijn kleinzoon Pieter alvast niet meer af. Ze zullen tijdens de komende campagne dan ook vaak samen te zien zijn.

“Ik ben sinds een tweetal jaar lid van CD&V”, vertelt Pieter. “En nu krijg ik meteen de derde plaats op de lijst. Dat is een mooie plek met al een zekere verantwoordelijkheid besef ik. Ik ben benieuwd want ik heb geen politieke ervaring. Ik vind het gewoon best interessant om het allemaal eens vanuit dit perspectief te gaan zien. Ik wil vooral ook meer betrokken zijn bij de gemeente en mij voor de mensen inzetten.”

Het voorbeeld van zijn opa spreekt tot Pieter’s verbeelding. “Ik wil vooral nastreven hoe mijn opa met de inwoners omgaat. Mensen zien hem graag en hij ziet hen graag. Dat werkt langs twee kanten. Hij doet altijd zo veel mogelijk zijn best hun problemen op te lossen. Eigenbelang is bij hem veel minder aan de orde dan wat je normaal ziet in de politiek. Dat is een nobel voorbeeld om te volgen…”

“Wat ik ervan verwacht? Daar kan ik nog weinig op zeggen. Ik ben tevreden met om het even welk verloop eigenlijk. Het zal sowieso een enorme leerervaring zijn”.

Marcel kijkt goedkeurend toe. “Of ik hem advies geef? Maar neen gij. Dit is een andere wereld dan de mijne destijds. Hij moet zijn eigen weg zoeken…”

De oud-burgemeester heeft zelf nog lang getwijfeld over zijn deelname. “Eigenlijk was ik liever niet meer opgekomen. Maar dat enkele voormalige partijgenoten, onder wie burgemeester Jos Emmerechts, samen met enkele Open Vld-ers opkomen onder de naam Lijst van de Burgemeester (LB+) voelde aan als een mes in de rug. Ik was er klaar mee maar dit heeft mij opnieuw wakker geschud. Ik ben nu met veel meer enthousiasme lijstduwer dan 6 jaar geleden toen men mij het lijstrekkerschap niet gunde. Nu wil ik echt onze partij steunen. En wie weet zelfs actief als ik word verkozen. Ik sluit niks uit. Gemeenteraadslid of zelfs meer…”

De leeftijd is geen obstakel. “Ik voel mij beter dan zes jaar geleden. Toen was ik net burgemeester geweest en dat vraagt toch veel van een mens. Intussen ben ik helemaal uitgerust (lacht). Ik wil graag nog mensen helpen want daar heb ik het meest plezier van. Dienstbetoon maar dan in de goede zin.”

“Wat het wordt in oktober is moeilijk te voorspellen. Ik moet helaas ook naar veel begrafenissen waarvan ik denk dat het kiezers van mij waren. Allez, daar ben je nooit zeker van (lacht).”

Dat ze niet beide tegelijk in de gemeenteraad zullen kunnen zetelen is geen domper. “We gaan niet op de feiten vooruit lopen. We vinden wel een oplossing…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise