Infopaneel maakt kunstwerk Eddy Merckx compleet

 

Het kunstwerk van Eddy Merckx aan het administratief centrum heeft nog wat meer ‘allure’ gekregen. Er werd een paneel aangebracht met een beknopt overzicht van de prestaties van de ‘Kannibaal’ en ook de motivatie van kunstenaar Paul Gregoir wordt toegelicht.

Het was Marcel Belgrado die in 2014, als toenmalig cultuurschepen, op het idee kwam om wielerkampioen Eddy Merckx, die intussen al sinds 1980 in Meise woont, te eren. Op 13 juni 2015 werd het standbeeld ingehuldigd.

Schepen Miel De Boeck (CD&V) vond echter dat aan het kunstwerk, dat een triomferende Merckx uitbeeldt met in zijn zog een aantal ‘geslagenen’, enige informatie ontbrak. “Het schepencollege is mij daarin gevolgd. We hebben dan ook recent een paneel met de foto’s van zowel Merckx als Gregoir aangebracht. In een beknopte tekst wordt verwezen naar de belangrijkste van zijn in totaal 525 zegepralen. Anderzijds wordt ook de motivatie van Paul Gregoir belicht die zijn jarenlange bewondering voor Merckx heeft vastgelegd in een kunstwerk als hulde aan zijn idool.”

Eddy Merckx is nog steeds heel erg vereerd met het kunstwerk. “Voor mij was het niet nodig dat er zo’n plakkaat kwam. Ik weet het nog allemaal heel goed (lacht). Maar voor de jongere generatie en het nageslacht is het wel interessant denk ik om te weten wie ik was.”

“Het kunstwerk heeft zijn effect niet gemist”, vertelt Paul Gregoir. “Het gras was hier op een bepaald moment platgelopen omdat iedereen op dezelfde plaats een foto kwam nemen. Er gaat nu een wegje aangelegd worden zodat niemand nog door het gras moet. Het kunstwerk staat hier mooi. Of dat paneel nodig was? Merckx is een bijzondere man. Iedereen kent hem. Hij heeft de titel van baron niet voor niks gekregen. Maar nu is het kunstwerk wel helemaal ‘af’.”

Op vraag van het gemeentebestuur heeft het provinciebestuur intussen de Eddy Merckx-fietsroute,

verlegd, zodat de fietsers voorbij het standbeeld kunnen passeren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise