Vredegerecht Meise blijft open

Het vredegerecht van Meise gaat toch niet dicht. In buurgemeente Grimbergen moet het vredegerecht dan wel weer de deuren sluiten. Dat is het gevolg van de derde hervorming van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Eerder sloten ook al de vredegerechten van Overijse en Kraainem de deuren.

Justitieminister Koen Geens lanceerde recent de derde fase van de hervorming van de vredegerechten met het oog op een evenwichtige verdeling van de werklast. Ook voor onze regio heeft die derde fase opnieuw een impact. Nadat eerder al Overijse (verhuisd naar Zaventem) en Kraainem (verhuisd naar Sint-Genesius-Rode) de deuren moesten sluiten, is het nu de beurt aan Grimbergen. Dat vredegerecht, dat onderdak heeft in de Charleroyhoeve, kwam onlangs nog in het nieuws omdat het gebouw er verloederd bij ligt.

De sluiting van Grimbergen heeft echter positieve gevolgen voor buurgemeente Meise, want daar blijft het vredegerecht, dat in Wolvertem gevestigd is, wel open. CD&V-parlementslid en schepen in Meise Sonja Becq ijverde mee voor het behoud van het kanton Meise en een herschikking van de gemeenten die hieronder vallen. “Het vredegerecht moet dichtbij de inwoners blijven en er moet een evenwichtige verdeling van de mogelijke werklast gecreëerd worden”, klinkt het. “Ik ben dan ook tevreden dat de ministerraad gevolg heeft gegeven aan die vragen.”

Door de sluiting van het vredegerecht van Grimbergen, waar de dossiers van Kapelle-op-den-Bos, Zemst en Grimbergen zelf behandeld worden, komt er een herschikking van de gemeenten. Zo verhuizen de dossiers van Grimbergen en Kapelle-op-den-Bos naar Meise, terwijl Zemst onderdak krijgt in het vredegerecht van Vilvoorde. Daarnaast is Meise al bevoegd voor Londerzeel, Merchtem, Wemmel en Meise zelf. Door de komst van dossiers uit Kapelle-op-den-Bos en Grimbergen, waar het psychiatrisch centrum Sint-Alexis gevestigd is en waarvoor een tussenkomst van een vrederechter vereist is, dreigt de werklast bijzonder hoog te worden. Zeker omdat voor faciliteitengemeente Wemmel de vonnissen zowel in het Nederlands als in het Frans opgesteld kunnen worden.

“Maar voor die verwachte hoge werkdruk werd inmiddels een oplossing gevonden”, aldus Becq. “Zo verhuist Merchtem binnenkort terug naar Asse.” Door de herschikking zal Meise binnen een tweetal jaar bevoegd zijn voor 99.228 inwoners, terwijl dat er nu nog 68.486 zijn. De hervorming gaat nu naar de Raad van State. Als er zich geen problemen stellen, dan kan de federale regering er in het najaar over stemmen. Op 1 januari 2018 zou de nieuwe regeling dan van kracht zijn, al zal de eigenlijke herschikking zich over een periode van twee jaar spreiden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise