Ondergrondse parking op Gemeenteplein

 

De beslissing over de ondergrondse parking is gevallen. Die zal aan het Gemeenteplein komen en goed zijn voor 100 parkeerplaatsen. Er zal ook een (buiten)lift voorzien worden aan het CC Strombeek. Die zal niet alleen rechtstreeks uitgeven in de ondergrondse parking maar daarnaast ook toegang verlenen tot aangrenzende lokalen van het cultuurcentrum. Er wordt 2 miljoen euro voor het project voorzien.

Het gemeentebestuur heeft formeel beslist dat er een ondergrondse parkeergarage komt op het Gemeenteplein vlak voor het cultuurcentrum. Dat was vroeger een basketpleintje maar is sinds een aantal jaar verworden tot een vaak onoverzichtelijk parkeerplein. In de ondergrondse parking moet plaats zijn voor 100 wagens.

“We gaan nu een ontwerper aanstellen om een plan uit te tekenen. Van zodra het voorontwerp klaar is zal er voor het Gemeenteplein ook ruime inspraak mogelijk zijn vanwege de handelaars ”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld).

Bij de middenstand ligt een en ander dan ook gevoelig. Met de vooropgestelde metamorfose van het centrum is er bij de handelaars grote ongerustheid dat er zelfs nog parkeerplaatsen zouden verdwijnen. De gemeente engageert zich dan ook uitdrukkelijk naar de middenstand toe. “Zij moeten ten allen tijde bereikbaar zijn tijdens de werken en er zal ook kortparkeren voor alle handelszaken worden ingevoerd.”

De plannen betrekken ook het CC bij de ondergrondse parking. “Er zal een buitenlift voorzien worden die een dubbele functie krijgt. De lift zal rechtstreeks naar de ondergrondse parking gaan én alle ruimtes van het CC zullen beter bereikbaar worden, ook voor andersvaliden en mensen die minder goed te been zijn.”

De bouw van de ondergrondse parking zal nog wel even op zich laten wachten. “Er is een bouwvergunning afgeleverd voor het Aquafin-project. Zij gaan eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten. Zij zullen zich van aan het zwembad letterlijk een weg banen via het Sint-Amandsplein – waar ook een bufferbekken komt – naar het Gemeenteplein en zo uiteindelijk tot Procter & Gamble. Op dat moment zal ook de bouw van de parking en de bovenbouw mee worden uitgevoerd. Midden augustus beginnen wel al voorbereidende nutswerken op het Gemeenteplein en de Wemmelsestraat.”

De werken kaderen in het Masterplan voor Strombeek-Bever. Voor de bouw van de ondergrondse parking wordt in de volgende begrotingsaanpassing twee miljoen euro voorzien.

Buurtbewoners Marianne De Meerleer en Gabrijela Borlak, uitbaatster van café De Drie Harten, zien de plannen alvast zitten. “Dit zal voor meer veiligheid zorgen, vooral voor de kinderen. Ik woon hier bijna dertig jaar en er zijn op die tijd ongelooflijk veel auto’s bijgekomen. Het is hier één groot verkeerskluwen geworden, zeker als er voorstellingen zijn in het CC. Dit zou zeker een vooruitgang voor Strombeek-Bever betekenen”, klinkt het.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise