Voormalige VRT-zendmasten tegen de vlakte

 

In Imde ziet de skyline er sinds gisteren helemaal anders uit. De drie voormalige VRT-zendmasten werden er namelijk gesloopt. De pylonen (één van 165 meter en twee van 80 meter) veroorzaakten jarenlang hinder bij de omwonenden tot de VRT een vijftal jaar geleden volledig stopte met de uitzendingen op de middengolf. Het is nog niet duidelijk wat er nu op de site gaat komen.

De problematiek van de VRT-zendmasten hield de bewoners van Imde ruim 30 jaar in de ban. De omwonenden werden geconfronteerd met de vreemdste capriolen van allerhande elektrotoestellen. Onbruikbare gsm’s, nachtlampen die ‘s nachts muziek maken of cd-spelers die het lieten afweten, zijn slechts enkele voorbeelden uit het lijstje van de bizarre verschijnselen. Daarnaast stelden de bewoners zich ook altijd vragen bij eventuele gezondheidsrisico’s. Sinds 2009 was samen met de zwaarste vermogens van de uitzendingen ook de hinder al ferm afgenomen. Op 1 januari 2012 werd volledig gestopt met uitzendingen op de middengolf.

De zendmasten werden intussen verkocht aan de Noorse netwerkoperator Norkring. Wat het bedrijf nu op de site gaat doen is nog niet duidelijk. “Het gaat om een landbouwzone”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Sonja Becq (CD&V) uit. “Het gebouw dat erop staat is eigenlijk zonevreemd maar mag gebruikt worden voor gemeenschapsvoorziening genre een school, een kinderkribbe of ook serviceflats. Het bedrijf gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ze zijn daartoe al een paar keer bij de gemeente langsgeweest. Ze zijn dus wel gebonden aan het bestaande gebouw wat maakt dat er niet zo heel veel mogelijkheden zijn. Sowieso zal de buurt altijd geconsulteerd worden via een openbaar onderzoek.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise