Reuzen Jan en Mie in Orangerie van Plantentuin

 

De Meisese Reuzen Jan en Mie hebben een onderkomen gevonden in de Oranjerie van de Plantentuin. Daar staan ze niet alleen droog en warm, maar ze vallen er ook opnieuw te bewonderen door het publiek. De ontstaansgeschiedenis van de reuzen van Meise gaat terug tot 1927. Er zijn periodes geweest dat de reuzen niet meer buiten kwamen of gewoon ‘vergeten’ waren. Nu worden ze echter in ere hersteld.

Meisenaar Jef De Cuyper (75) van heemkundige kring Berla was samen met enkele vrijwilligers al langer op zoek naar een gepaste stek voor de vier meter hoge reuzen Jan en Mie, authentieke iconen van Meise. “Ze stonden tot voor kort in het tuinhuis van de pastorie achter de bibliotheek”, vertelt De Cuyper. “Maar dat was verre van ideaal. De ruiten werden er ingegooid door vandalen waardoor de reuzen zelfs in de regen stonden.”

Een onderkomen in de pastorie zelf, bleek geen optie voor de gemeente. “Dus ging mijn zoektocht verder en ik kwam terecht in de Plantentuin, waar ik als vrijwilliger ook gids ben. Directeur Steven Dessein ging in op mijn vraag en zo kregen ze nu voorlopig een eigen stek in de Oranjerie. Ze staan niet alleen droog en warm, maar hebben ook veel bekijks aangezien ze er nu ook opnieuw zichtbaar zijn voor het publiek.”

De ontstaansgeschiedenis van de reuzen van Meise gaat terug tot in 1927 toen ze werden gecreëerd door de fanfare Concordia. Daarna volgde een bewogen parcours. Zo werden ze op een gegeven moment gestolen na een ruzie in de fanfare. De onderstellen werden toen zelfs verbrand. De houten hoofden van Janneke en Mieke werden in 1980 ook volledig hermaakt in piepschuim.

Sinds de jaren ’80 van vorige eeuw komen ze opnieuw buiten tijdens de Beiaardfeesten. Maar er zijn ook periodes geweest dat de reuzen niet meer te zien of zelfs gewoon ‘vergeten’ waren.

“Maar nu is het al weer een tweetal jaar geleden dat ze nog te zien waren”, gaat De Cuyper verder. “Daar willen we verandering in brengen. Met de opbrengst van de kalenderverkoop ‘Reuzen van Vlaanderen’, konden we de verzekering betalen voor de reuzen. Nu gaan we ook een vzw Levend Erfgoed Meise oprichten, waaronder dus de reuzen zullen vallen. Er zal een reglement uitgewerkt worden om ze uit te lenen tijdens evenementen. Sinds twee jaar zijn de reuzen ook erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen en er is een dossier geopend om ze te laten erkennen bij de Unesco.”

De Cuyper zal nu ook een aanvraag doen om de Nationale Reuzendag een van de komende jaren in de Plantentuin te organiseren. Uiteraard zullen Jan en Mie er dan de hoofdattractie zijn.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise