Spitfire-vleugel herdenkt Noorse piloten

Op het vliegveld van Grimbergen werd een monument in de vorm van een Spitfire-vleugel onthuld. Die zal er voortaan de herinnering aan de Noorse piloten en hun grondpersoneel die er in WOII gestationeerd waren, levendig houden. De onthulling werd bijgewoond door een uitgebreide Noorse delegatie.

Vandaag heeft het vliegveld in Grimbergen louter recreatieve doeleinden, maar in 40-45 was dat wel even anders. De Duitsers maakten van de basis gebruik om er enkele van hun Luftwaffe-eenheden onder te brengen en na de bevrijding streek de Britse Royal Air Force (RAF) er neer. Die had in die jaren flink wat piloten uit bezette landen opgenomen en ondergebracht in hun eigen eskaders. En zo werd Grimbergen de nieuwe thuisbasis van de 132ste ‘Noorse’ Wing.

Ook de Noorse piloten vlogen met de Spitfire, een van de meest roemruchte toestellen uit de Tweede Wereldoorlog. Het toestel wordt gekenmerkt door de ellipsvormige vleugel, en het is ook die vleugel die architect en ontwerper Carl Stousland – zelf de zoon van een oorlogspiloot – als uitgangspunt gebruikte voor het herdenkingsmonument. De onthulling daarvan bracht zopas enkele honderden mensen samen in Grimbergen. Zo tekende de ambassadeur van Noorwegen present, net als de bevelhebbers van zowel de Noorse als de Belgische luchtmacht.

“Ook zonen van mensen die op en rond de luchthaven geleefd hebben, waren aanwezig”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Marc Van Godtsenhoven. “En ook de buurtbewoners werden uitgenodigd. Enkele vaderlandslievende verenigingen hebben bloemen aan het monument neergelegd. Het werd een indrukwekkende ceremonie.”

De Spitfire-vleugel is het eerste Noorse monument op Belgische bodem. Het moet niet alleen hulde brengen aan de Noren die hier in de Tweede Wereldoorlog streden, maar ook de banden tussen beide landen versterken. “Bij de jongeren moet het interesse opwekken voor de lokale en internationale oorlogsgeschiedenis”, aldus nog Van Godtsenhoven. “Dit monument herdenkt alle Noren die in Grimbergen gestationeerd waren, en in het bijzonder de elf Noren die daarbij het leven gelaten hebben.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise