“Gemeente slaat geld uit ons verdriet”

 

De familie De Neve zit in een Kafkaïaans dispuut verwikkeld met de gemeente. Ze moeten namelijk 300 euro ophoesten voor een gedenksteen op het urneveld die… nooit gemaakt is. Jozef De Neve overleed in juni na een slepende ziekte. “In plaats van de lelijke ‘uniforme’ versie van de gemeente wilde onze papa een mooie gepersonaliseerde steen”, zegt zoon Geert. De ‘gemeentelijke’ steen werd dus nooit gefabriceerd maar toch kreeg de familie intussen al drie aanmaningsbrieven en wordt met een deurwaarder gedreigd. De gemeente houdt voet bij stuk.

Jozef De Neve overleed in juni na een slepende ziekte. Hij werd gecremeerd en bijgezet op het urneveld in Rossem. De man had zelf uitdrukkelijk in zijn laatste wensen een gepersonaliseerde gedenksteen gevraagd, in plaats van de ‘lelijke’ arduinen versie van de gemeente.

Maar dat bleek niet zo vanzelfsprekend. “De gemeente heeft ons dat nooit meegedeeld maar meteen na zijn dood hebben ze dus al een gedenksteen voor hem besteld”, legt zoon Geert De Neve uit. “Dat zijn we zelf te weten gekomen toen bij de firma in kwestie langsgingen. We wilden onze eigen wensen doorgegeven toen we te horen kregen dat er al een exemplaar besteld was. De vrouw was zo vriendelijk om die bestelling niet te laten doorgaan.”

‘Case closed’, zou je denken. Maar dat bleek allerminst het geval. “Wij hebben intussen al een derde aanmaningsbrief gekregen om die 300 euro te betalen. Voor een niet bestaande steen… Er zijn intussen zelfs al 10 euro dossierkosten bijgekomen. Je moet weten dat ook mijn moeder aan kanker lijdt en dagelijks dure behandelingen moet ondergaan, net als mijn vader destijds. Het is dus al moeilijk rondkomen en we hebben al zorgen genoeg. Het lijkt alsof de gemeente wil inkomsten halen uit het verdriet van iemand anders. Nu gaan ze zelfs een deurwaarder op ons afsturen als er binnen de vijf dagen niet betaald wordt.”

De Neve nam al verschillende keren contact met de gemeente en de burgemeester maar tevergeefs. “Ik weet nochtans dat er andere mensen zijn geweest die in dezelfde situatie zaten en niet moesten betalen. Het lijkt alsof we geviseerd worden. Dat het gaat om een of andere drogreden voor het belastingtekort aan te vullen. Dit is gewoon te absurd voor woorden. We overwegen nu om het bedrag voorlopig te betalen om geen problemen te krijgen met deurwaarders. Maar we zullen dan wel een advocaat onder de arm nemen om het bedrag te recupereren. Dit is pure geldklopperij en dat gaan we niet zo laten.”

Er blijkt een gemeentelijk reglement voor urnevelden te bestaan sinds 2001. “Daarin wordt een uniforme gedenksteen voorzien”, legt schepen Jonathan De Valck (N-VA) bij afwezigheid van burgemeester Jos Emmerechts uit. “Er wordt al een toegeving gedaan in die zin dat naderhand de uniforme steen kan vervangen worden door een gepersonaliseerd exemplaar. Onze dienst bevolking wil hier gewoon het gemeentelijk reglement toepassen. En dat is voor iedereen gelijk.”

“Het is geen prettige situatie. Maar voor de ene zo, en voor de andere anders, dat gaat ook niet. Er is nu eenmaal een gemeentelijk reglement dat moet nageleefd worden. Onze diensten kunnen daarin geen onderscheid maken. Iedereen krijgt die uniforme gedenksteen. Als je dat zoals hier niet wil, moet je helaas wel 300 euro betalen. We zijn wel van plan om het reglement aan te passen zodat dit soort vervelende situaties zich in de toekomst niet meer voordoen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise