Kerststal is eerbetoon aan Toots Thielemans

 

 

De traditionele grote kerststal in de abdijkerk is dit jaar een eerbetoon aan muzikant Toots Thielemans. Die overleed op 22 augustus jongstleden. De mondharmonicaspeler woonde een vijftal jaar in een oud boerderijtje in de Potaarde. Het is dat bestaand pand waarop de hechte groep vrijwilligers zich dit jaar baseerde om de kerststal te bouwen.

Sinds 1936, wordt er elk jaar een grote kerststal gebouwd in de abdijkerk van Grimbergen. De traditie wil dat het steeds om een oud (soms historisch) gebouw gaat dat ergens in Grimbergen terug te vinden is. “Dit jaar viel de keuze niet toevallig op een oud boerderijtje in de Potaarde”, legt pastoor Johan Goossens uit. “Het bijzondere aan dit huis is dat de muzikant Toots Thielemans hier nog gewoond heeft, meer bepaald van 1986 tot 1991. Op deze manier willen wij met deze kerststal een ode brengen aan Toots. We hebben er een week of drie aan gewerkt met een twaalftal vrijwilligers. Het publiek krijgt de stal wel pas te zien vanaf de kerstmarkt in het weekend van 10 en 11 december.”

De kerststal is nog altijd een publiekstrekker na al die jaren. “Tijdens de kerstmarkt is het hier vaak zelfs aanschuiven geblazen. Er worden ook foto’s van verkocht. Daarmee bekostigen we het materiaal. In de basiliek loopt ook een tentoonstelling met foto’s van de vroegere kerststallen.” Je kan de kerststal in de basiliek van Grimbergen nog gaan bekijken tot 8 januari.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise