Korpschef woedend over vrijlating inbrekers

Korpschef Alain Meerts van politiezone KLM is furieus. Zijn agenten betrapten begin deze week vier inbrekers op heterdaad en konden hen inrekenen. De volgende dag waren ze alweer vrijgelaten. “En dat zonder verhoor door de Franstalige onderzoeksrechter, die blijkbaar geen tijd had.”

De vier vermoedelijke inbrekers werden afgelopen maandagnamiddag opgepakt na een inbraak in een woning langs de Kardinaal Sterckxlaan in Meise. De agenten van de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise) troffen hen achter enkele garageboxen aan. “In de onmiddellijke omgeving weden handschoenen aangetroffen, net als juwelen die uit een woning gestolen waren”, doet hoofdcommissaris Alain Meerts het relaas. “De vier meerderjarige verdachten werden op vraag van het parket Halle-Vilvoorde ter beschikking gesteld, en daags nadien zo snel mogelijk overgebracht naar het justitiepaleis in Brussel. Zij hadden immers de Franstalige rechtspleging gevraagd. Volgens onze informatie werden ze vervolgens echter vrijgelaten zonder verhoord te zijn door de onderzoeksrechter. Die had blijkbaar geen tijd om de zaak binnen de voorziene termijn van 24 uur te behandelen.”

“Dit werkt demotiverend”, gaat de korpschef verder. “Wij hebben hard gewerkt om de verdachten binnen de termijn van 24 uur voor de onderzoeksrechter te brengen en dan is een dergelijke beslissing een zware pil om slikken. Ook voor de slachtoffers is dit zwaar. Ondanks de beperkte middelen levert het parket Halle-Vilvoorde sinds de oprichting veel goed werk. We stellen vast dat de strafrechtelijke keten tot op een bepaald niveau zeer goed functioneert. Maar niet iedereen in Brussel ligt blijkbaar wakker van hetgeen in de rand gebeurt. Wanneer neemt iedereen ons au sérieux?”

“De verdachten werden maandag iets na 14 uur van hun vrijheid beroofd”, reageert Carol Vercarre, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. “Ze werden de volgende dag pas om 10.30 uur naar Brussel gebracht. De onderzoeksrechter moet uiteraard de tijd krijgen om vier verdachten, met bijstand van een advocaat, binnen de 24 uur na arrestatie te verhoren.” Met andere woorden: er zou ‘slechts’ 3,5 uur tijd geweest zijn om de verdachten te verhoren. En dat is blijkbaar te weinig. De onderzoeksrechter heeft de vier wel in verdenking gesteld en het dossier overgemaakt aan het parket. De vier zullen zich dus binnenkort wel degelijk in de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise