Marcel Belgrado (84) geeft schepensjerp door

 

Oud-burgemeester Marcel Belgrado (84) geeft op 1 september de schepensjerp door aan Emiel De Boeck. De ouderdomsdeken van de gemeenteraad vindt dat het stilaan welletjes is geweest na een rijkgevulde politieke carrière. Hij blijft wel nog gemeenteraadslid. “Het is een mooie periode geweest maar er is een tijd van komen en gaan”, aldus Belgrado.

Marcel Belgrado heeft er een op zijn zachtst gezegd rijkgevulde politieke carrière opzitten. “Ik ben in 1970 voor het eerst in de gemeenteraad terechtgekomen, toen nog in Brussegem”, klinkt het. “Bij de fusie in 1977 werd Oppem (tot dan een deel van Brussegem, red.) echter bij Meise en Wolvertem gevoegd. Ik kreeg toen een vijfde of zesde plaats op de CVP-lijst, werd verkozen, en de trein was vertrokken. Ik heb toen meteen ‘Onderwijs’ gekregen, en dat is tot op vandaag mijn ‘dada’ gebleven.”

46 jaar later vindt het politieke beest de tijd rijp om zijn schepenambt met de bevoegdheden Onderwijs, Cultuur en Toerisme door te geven. “Het is mooi geweest”, zegt Belgrado. “Het hoogtepunt was natuurlijk die zes jaar dat ik burgemeester ben geweest (van begin 2007 tot eind 2012, red.). Dat was zeer zwaar en woog op een bepaald moment ook zwaar door maar het is toch het allerhoogste dat je in de politiek kan bereiken.

Ik ben toen ook drie jaar voorzitter van politieraad en -college geweest. In die functie weet je echt alles van de bevolking. Van elke politie-interventie ben je op de hoogte en je leeft bijgevolg ook enorm met iedereen mee. Maar ik ben ook fier op verwezenlijkingen als de nieuwe bibliotheek, cultuurcentrum de Muze, het standbeeld van Eddy Merckx en nu ook de vernieuwde Akademie die half september zal openen.”

Belgrado was destijds de oudste burgemeester van Vlaanderen. “Of ik ook de oudste schepen ben? Daar ben ik niet mee bezig. Van Vlaams-Brabant sowieso wel. Ik ken alleszins niemand die ouder is”, lacht hij.
De Oppemnaar geeft op 1 september de fakkel door aan Emiel De Boeck, de huidige voorzitter van de gemeenteraad. Diens plaats wordt ingenomen door gemeenteraadslid Steven De Ridder. “Waarom nu precies? Er is een tijd van komen en gaan. Als ik die twee jaar nog uitdoe zal ik 500 gemeenteraden in mijn loopbaan meegemaakt hebben. Dan mag je er stilaan mee stoppen (lacht). Ik wou ook aan mijn opvolger de kans geven om zich nog wat in te werken voor de volgende verkiezingen. In het belang van de partij dus. Ik wilde ook vermijden dat men mij nog eens zou vragen om op de lijst te staan”, knipoogt Belgrado.

Belgrado vreest het zwarte gat niet. “Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik in de gemeenteraad zetelen om een aantal zaken op te volgen. De dossiers van de scholen liggen mij bijvoorbeeld nauw aan het hart. Verder heb ik een aantal zaken bewust uitgesteld tot september. Zo kan ik nu eindelijk wat aan mijn huis werken. Dat heb ik jarenlang uitgesteld. Ook mijn tuin zal ik wat opwaarderen zodat ik er nog meer kan van genieten. Ik krijg nu de tijd om er ten volle van te profiteren.”

Belgrado is ondanks zijn leeftijd ook nog een fervent wielertoerist. “Ik fiets nog elke week maar niet meer zo intensief als twee jaar terug. Ook die draad wil ik vanaf september terug opnemen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise