Kleine op- en afritten nog deze maand afgesloten

Het Agentschap Wegen en Verkeer sluit nog in de loop van juni enkele kleine toegangen op de A12 definitief af. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts hakt zo een knoop door in een dossier dat al 10 jaar aansleept. De toegangen die verdwijnen zijn korte op- en afritten die aansluiten op lokale wegen in Londerzeel en Meise, onder andere aan de Bergstraat en de Patatestraat. “Een gerichte ingreep om het verkeer vlotter en veiliger te maken”, zegt minister Weyts.

De A12 telt verschillende kleine op- en afritten die niet essentieel zijn voor het verkeer, maar wel vaak onveilige situaties veroorzaken. Al in een plan uit 2006 werd er nagedacht over het afsluiten van deze toegangen, maar een definitieve beslissing bleef uit. Toen in april op internet een filmpje opdook van Wolvertemnaar Luc Larivière waarin een spookrijdster levensgevaarlijke manoeuvres aanhaalde aan het Neromhof, was de maat voor minister Ben Weyts echt vol.

Na overleg met de gemeentebesturen van Meise en Londerzeel zal het Agentschap Wegen en Verkeer nu verschillende kleine op- en afritten definitief afsluiten.

De markeringen en de inrichting van de toegangen zullen aangepast worden zodat het fysiek onmogelijk wordt om daar de A12 op of af te rijden. Verkeersonveilige situaties worden vermeden en het sluipverkeer zal afnemen. De inwoners van Imde zullen bijvoorbeeld niet meer het slachtoffer worden van sluipverkeer dat in de ochtendspits naar Merchtem rijdt via hun gehucht. Bovendien zullen rondtrekkende dievenbendes na een inbraak minder makkelijk de A12 kunnen bereiken.

In de komende dagen worden er vooraankondigingsborden geplaatst op de locaties waar op- en afritten gesloten worden. De omwonenden worden tijdig geïnformeerd.

Burgemeester van Londerzeel Nadia Sminate is alvast tevreden: “We zijn al langer vragende partij om sommige kleine toegangswagen van en naar de A12 te sluiten. Deze toegangen werden maar sporadisch gebruikt door bewoners, maar maakten het verkeer wel onveilig. We zijn dan ook bijzonder tevreden dat minister Weyts dit plan nu ten uitvoering brengt”. Ook Jonathan De Valck, schepen van Mobiliteit in Meise, steunt de beslissing: “Hiermee verbeter je de verkeersveiligheid, pak je de criminaliteit rondom de A12 aan en bestrijd je sluikstorten, want ook dat is vandaag een reëel probleem.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise