Wetenschappers Plantentuin ontcijferen bakermat wilde banaan

 

Twee wetenschappers van de Plantentuin Meise hebben door hun onderzoek meer inzicht kunnen bieden in de bakermat van de wilde banaan. Filip Vandelook en Steven Janssens toonden aan dat historische en klimatologische oorzaken gezorgd hebben voor een diverse verdeling van het aantal bananensoorten in Zuidoost-Azië. Hun bevindingen verschijnen deze week in het wetenschappelijk tijdschrift the New Phytologist.

Het onderzoek toont duidelijk de effecten van historische klimaatveranderingen op de soortverspreiding en -verlies van bananen in Zuidoost-Azië. De link naar de huidige klimaatveranderingen en het effect op biodiversiteitsverlies is snel gemaakt. Hoe sneller klimaatveranderingen optreden, des te sneller soorten zullen verdwijnen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise