Duivenmelkers boos over 'gepamper' van slechtvalken

 

Het ‘gepamper’ van de slechtvalken op de Grimbergse basiliektoren valt in slechte aarde bij de duivenmelkers. Dat men zelfs suikerbonen uitdeelde bij de geboorte, kan André Moonens uit Strombeek-Bever maar moeilijk verkroppen. “Gaat men nu ook een begrafenis organiseren voor alle slachtoffers die wij kwijt zijn aan die roofvogels?”, vraagt hij zich af. Moonens zag de voorbije winter 23 van zijn duiven ten prooi vallen aan slechtvalken.

De hoera-berichten vanuit de toren van de basiliek van Grimbergen waren de voorbije weken niet bij te houden. Liefst drie slechtvalkjes zagen er in de speciaal gebouwde nestkast het levenslicht. Om dat te vieren werden na de Vormselviering een paar weken terug zelfs suikerbonen uitgedeeld.

Wie de webcambeelden van het nest in de gaten houdt is echter ongetwijfeld al opgevallen dat de slechtvalkjes wel een duifje lusten. Bij momenten gaat het er dan ook zeer bloederig aan toe.

Die prooien moeten echter wel van ergens komen. Voor de Grimbergse duivenmelkers is het gepamper van de roofvogels dan ook moeilijk te verteren.

“Wij zijn op onze tenen getrapt”, stelt André Moonens, een succesvolle duivenspeler uit Strombeek-Bever. “Als de pastoor met een brede glimlach meldt ‘dat de geboorte voor de duivenliefhebbers misschien minder goed nieuws is maar dat hij toch van zijn duivenplaag verlost is’, dan betreuren wij dat ten zeerste. Hij vergeet misschien ook dat er onder de duivenmelkers christelijke mensen zijn die zijn ‘huis van God’ bezoeken. Wel, ik zet geen voet meer in zijn kot…”

Moonens benadrukt dat hij op zich niks tegen slechtvalken of roofvogels in het algemeen heeft. “Maar laat die gedijen en laat ze hun plan trekken. Door daar een nestkast te plaatsen maak je het hen gemakkelijk. Als je weet dat één zo’n slechtvalk een jachtgebied beslaat van 20 km2 dan loopt dit totaal uit de hand als je ze op elke hoek van de straat laat kweken.”

Moonens zag de voorbije winterperiode 23 van zijn prijsduiven ten prooi vallen aan de snelle slechtvalken. “Ik kan u verzekeren dat het een schouwspel is om nooit te vergeten als zo’n slechtvalk zich tussen een bende uitvliegende jonge duiven gooit. Die dieren hebben geen schijn van een kans. De zieke verwilderde duiven die hier in de omgeving op de daken zitten, die laten die slechtvalken overigens met rust. Ze kiezen voor de ‘filet pur’.”

“Ik kom gewoon op voor de rechten van mijn dieren”, vervolgt André. “Deze sport moet al knokken om te overleven. We worden vaak niet geapprecieerd en achtervolgd door vooroordelen uit het verleden. Het gaat om ook een ‘beetje’ geld uiteraard. Ik ga er geen bedrag op plakken maar de duiven die ik ben kwijtgeraakt hebben allemaal een zekere waarde. De duivensport zorgt ook voor 25.000 arbeidsplaatsen in België. Ik zal maar niet vragen hoeveel jobs er zijn dankzij slechtvalken…”

Pastoor Johan Goossens toont begrip voor de duivenmelkers. “Ik snap dat zij het hier moeilijk mee hebben en dat elke verloren duif er een teveel is. Maar het is niet dat wij die slechtvalken naar hier gehaald hebben. Het enige dat we doen is aandacht schenken aan een bestaand fenomeen. Ook ik kijk overigens met hartzeer toe als ze met een prooi toekomen maar dat is nu eenmaal de natuur. We doen hier niks verkeerd mee in mijn ogen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise