Reuzenaronskelk bloeit weer in Plantentuin Meise

De Plantentuin in Meise blijft vandaag, morgen en overmorgen (8, 9 en 10 maart) extra laat open tot 21 uur. Reden is de uitzonderlijke bloei van de reuzenaronskelk. Die bloeide eerder al in 2008, 2011 en 2013. Toen werd de bloem respectievelijk 156, 235 en 244 cm hoog en overtrof dus zichzelf.

“Deze middag om 12 uur is het rode schutblad beginnen opengaan en komt de bloei dus op zijn hoogtepunt”, zegt Koen Es van de Plantentuin Meise.

“De komende uren zal de ‘bloem’ groot open staan, zal de geur vrijkomen en het sterkst waar te nemen zijn rond zonsondergang. Over 72 uur is alles weer voorbij en is de ‘bloem’ helemaal verwelkt.”

De bloei blijft een uitzonderlijk gebeuren dat niet elk jaar plaatsvindt, dat kort van duur is en waarin maar weinig botanische tuinen ter wereld slagen.

De Plantentuin Meise grijpt dit gebeuren ook telkens aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten in de wereld.

“Het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden, ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen. Daarom is het sensibiliserende werk van Plantentuinen zo belangrijk.”

De knol van de reuzenaronskelk woog voor de eerste bloei 9,7 kg, voor de tweede bloei 47,5 kg en in 2013 maar liefst 130 kg.

“Volgens onze bronnen was dat de zwaarste knol ooit gemeten. Deze keer is het een jongere en dus minder zware knol die in bloei staat. In 2011 woog deze knol 0.8 kg, nu weegt hij 12 kg. De bloeiwijze meet 145 cm.”

De Plantentuin bevindt zich in de Nieuwelaan 38 in Meise, op drie kilometer van het Atomium. De toegangsprijs bedraagt 7 euro (60+, personen met beperkingen en groepen betalen 6 euro; studenten 3,5 euro; -18 jaar, scholen en begeleiders van personen met beperkingen komen er gratis in.)

(Foto: National Botanic Garden of Belgium)