Mobiele camera om sluikstorters te betrappen

Intercommunale Incovo gaat vanaf 2016 een mobiele camera inzetten in de strijd tegen sluikstorters. “Het is de bedoeling om vooral de hardnekkige sluikstorters eindelijk bij de lurven te kunnen vatten”, zegt voorzitter Alex Heyvaert. Incovo ruimt jaarlijks in de gemeenten Vilvoorde, Machelen, Zemst, Meise en Londerzeel 3.500 sluikstorten op, samen goed voor meer dan 300 ton vuil.

Sluikstorters kijken vanaf volgende maand maar beter uit hun doppen in Vilvoorde, Machelen, Zemst, Meise of Londerzeel. De intercommunale Incovo, die actief is in de betreffende gemeenten, wil namelijk met behulp van een mobiele camera paal en perk stellen aan de plaag die maar blijft voortduren.

Onder meer in Wolvertem op de grens met Londerzeel vlakbij de A12 bevindt zich een steeds weerkerende ‘hotspot. Zwerfvuilmeester Luc Larivière moet er in de buurt van een aantal leegstaande gebouwen om de haverklap achtergelaten zakken vol vuil laten ophalen. Hetzelfde verhaal in Machelen op een terrein langs de Woluwelaan, aan de voet van het viaduct van Vilvoorde. Sluikstorters laten er zonder scrupules slachtafval, etensresten, zetels en bouwmateriaal achter.

Intercommunale Incovo ruimt dan ook jaarlijks in de gemeenten Vilvoorde, Machelen, Zemst, Meise en Londerzeel 3500 sluikstorten op, samen goed voor meer dan 300 ton vuil.

“Snel opruimen is erg belangrijk, maar ook het vatten van de daders wordt door Incovo als een prioriteit beschouwd”, zegt directeur Jan Buysse van Incovo.

In overleg met de gemeentebesturen, heeft Incovo daarom beslist om hiertoe een discrete, mobiele camera te kopen. De camera zal vanaf 2016 worden ingezet op de zogenaamde knelpuntlocaties voor sluikstorten. “Veel ga ik daar niet over zeggen maar het spreekt voor zich dat de camera zal verdekt opgesteld worden. Wij weten uiteraard heel goed welke plaatsen in trek zijn bij sluikstorters. Dat zijn dan voornamelijk doodlopende straten, grachten en de omgeving van glasbolen.”

“Om de opgenomen beelden administratief te kunnen verwerken, hebben verschillende medewerkers van Incovo alvast een opleiding tot GAS-vaststeller gevolgd.”

De plaatsing van de camera’s en de aanstelling van de GAS-vaststellers zullen in de komende maanden door de gemeenteraden van de Incovo-gemeenten worden bevestigd.

“Het is de bedoeling om vooral de hardnekkige sluikstorters eindelijk bij de lurven te kunnen vatten” zegt Alex Heyvaert, voorzitter van Incovo. “Een propere gemeente is voor onze inwoners erg belangrijk. Zij verwachten dan ook terecht inspanningen tegen diegenen die systematisch de omgeving bevuilen en weigeren om de correcte afvalkost te betalen.”

Voorlopig wordt één camera gekocht. Kostprijs: 15.125 euro. Als de resulstaten goed zijn komen er mogelijk nog een aantal bij.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise