PVDA: “Extra meetpunt fijn stof nodig"

PVDA is gisteren gestart met een opgemerkte campagne voor een extra meetpunt fijn stof in de gemeenten Vilvoorde en Grimbergen. “Het enige meetpunt in de regio Vilvoorde-Grimbergen ligt namelijk op meer dan 2,5 kilometer van de autostrades en dat is buiten de gevaarlijkste zone”, klinkt het.

Aan het Heldenplein in Vilvoorde trokken de PVDA-actievoerders alvast de aandacht met een ludieke actie. Ze droegen een mondmasker en ook het ‘paard’ van Rik Poot kreeg dezelfde bescherming tegen het fijn stof. Blijkbaar was er wel geen toelating voor de actie want een en ander werd al snel afgeblazen toen de politie opdook.

PVDA vindt dat het hoog tijd is om te beginnen met fijn stof te meten waar het moet: daar waar mensen leven en werken. “Helaas ligt het enige meetpunt ergens in de buurt van het kerkhof van Vilvoorde. Buiten de gevaarlijkste zone dus terwijl er veertien kleuter- en lagere scholen in Grimbergen en Vilvoorde wel binnen deze gevarenzone liggen”, legt Sander Barrez uit.

Volgens PVDA kan je wonen op minder dan 300 meter van een snelweg vergelijken met het roken van 17 sigaretten per dag. “De inwoners van Vilvoorde en Grimbergen hebben recht op correcte informatie. Computermodellen van de Vlaamse Milieumaatschappij geven aan dat de luchtkwaliteit in onze gemeenten slecht is. Bovendien plant men in onze regio de komende jaren heel wat bouwprojecten die de verkeersdrukte nog doen toenemen.”

In Vilvoorde en Grimbergen starten de lokale PVDA-afdelingen in samenwerking met Geneeskunde voor het Volk een grootschalige campagne rond fijn stof. Via 30.000 folders en raamaffiches worden de inwoners opgeroepen om deel te nemen aan één van de drie infoavonden die de partij organiseert rond het thema. Bovendien lanceert de partij in beide gemeenten gelijktijdig een petitiecampagne.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is de locatie van het meetpunt in Vilvoorde weloverwogen en dus wel degelijk representatief.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise