Tegel voor geboortehuis Jo Vally

De gemeente Meise bereidt een huldiging voor van Valère Lauwers, alias Jo Vally, een van haar bekendste inwoners. De nieuwste hit van de charmezanger, ‘Wolvertem City’, gaf daarin de doorslag. Vally mag op 18 november het Gulden Boek ondertekenen en er komt een speciale tegel voor zijn geboortehuis in de Oppemstraat, waar zijn moeder nog steeds woont. “Ik ben enorm fier op mijn zoon”, glundert Leonie Van den Perre (82).

Jo Vally heeft met ‘Wolvertem City’ opnieuw een hit te pakken. Valère Lauwers bezingt in het nummer zijn geboortedorp doorspekt met zijn eigen levensloop.

Reden genoeg voor de gemeente om een van haar bekendste inwoners, die er intussen al een carrière van bijna 40 jaar heeft opzitten, in de bloemetjes te zetten.

Op 18 november wordt hij plechtig ontvangen op het gemeentehuis. Daar zal hij het Gulden Boek van de gemeente ondertekenen. Als klap op de vuurpijl komt er ook een bijzondere tegel met onder meer zijn naam en geboortedatum in het trottoir voor Vally’s geboortehuis in de Oppemstraat.

Zijn moeder Leonie woont nog steeds op dat adres. Ze is dan ook in de wolken met het initiatief. “Ik vind het heel schoon van de gemeente dat ze dat wil doen”, reageert ze. “Mijn zoon is altijd heel gewoon gebleven en heeft ook een enorm goed hart.”

Leonie heeft in totaal vijf kinderen. “Ik zie ze allemaal even graag”, zet ze even de puntjes op de i. “Maar Valère loopt wat meer in de kijker natuurlijk als zanger.”

Ze is wel benieuwd naar wat de gemeente met de tegel precies gaat aanvangen. “Ik vraag mij af wat er allemaal gaat opstaan. Laat ons hopen dat het niet afgaat met de regen… Ze moeten die ook niet te dicht bij de rand van het trottoir plaatsen want daar breken ze het nogal eens op om aan de waterleiding te werken…”, klinkt het ietwat ongerust.

Ook bij zus Ingrid, broer Fred en schoonzus Gerda wordt het nieuws enthousiast onthaald. “Amai, wat een mooie erkenning voor onze Valère”, luidt het eensgezind. “Dat doen ze niet voor iedereen. Normaal doen ze zoiets pas als je dood bent. Dat onze moeder dit nog mag meemaken…”

“Het zingen heeft hij van zijn vader, de looks van zijn moeder”, vertelt Ingrid. “Alle kinderen waren wel wat muzikaal aangelegd. Tijdens familiefeesten zongen wij vroeger allemaal samen en Valère begeleidde op de piano. Het leek wel de familie ‘Von Trapp’ (uit de film The Sound of Music, red.)…”

“Dat was een plezante tijd”, zegt Leonie. “Moest die maar terug kunnen komen… Zijn vader zou ook fier geweest zijn met zo’n erkenning voor zijn zoon. Hij zal het hierboven wel horen…”

“Het is fantastisch dat de gemeente dit wil doen”, reageert Jo Vally zelf, die al jaar en dag in Westrode woont. “Ik verschoot zelf toen ik het hoorde. Het is een hele eer en een mooie erkenning voor mijn intussen toch al lange carrière. In 2019 sta ik 40 jaar op de planken. Dan gaan we nog eens iets speciaal doen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise