Vijf jaar cel voor trucker die gezin doodreed (+ video)

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft in beroep de 33-jarige vrachtwagenchauffeur, die op 2 januari het dodelijk ongeval op de expresweg N45 in Denderleeuw Iddergem veroorzaakte, veroordeeld tot vijf jaar cel en een levenslang rijverbod.

Een moeder uit Ninove en haar twee kinderen overleefden het ongeval niet. Negen andere personen raakten gewond. In totaal waren acht voertuigen betrokken bij het ongeval.

In eerste aanleg kreeg de vrachtwagenchauffeur drie jaar cel, maar het parket ging daartegen in beroep.

De rechtbank legde voor het “verkeerscrimineel rijgedrag” de maximumstraf op.

De procureur verzwaarde de straf omdat de man in Duitsland ook al eens een ongeval had veroorzaakt met zijn vrachtwagen.

Zowel in Denderleeuw als in Duitsland was hij onder invloed van drugs. De procureur en de burgerlijke partijen stelden dat de man een notoire druggebruiker is. Ook in de gevangenis werd hij betrapt op drugs.

“De emotionele en sociale ravage die de beklaagde heeft aangericht is niet te overzien”, zei de voorzitter. “De belangen van de gemeenschap primeren op de individuele belangen van de beklaagde. Hij kampt sinds 2004 met een drugsverslaving. Hij kreeg al gunsten van de maatschappij maar hij stuurde zijn gedrag niet bij. Er rest enkel nog een repressieve aanpak.”

De vader van de overleden kinderen kreeg 20.000 euro provisionele schadevergoeding toegekend. Hij is tevreden met de zwaardere veroordeling van de vrachtwagenchauffeur. De familie is vooral opgelucht met het levenslange rijverbod van de chauffeur.