Vakbonden Lotus eisen garanties voor werknemers

De vakbonden van Lotus Bakeries gaan vanaf vrijdag onderhandelen met de directie over een sociaal plan voor de 71 werknemers. De wafelfabriek in Wolvertem werd in juni volledig verwoest door een brand en zal niet meer heropgebouwd worden.

Tijdens een personeelsvergadering hebben de vakbonden gisteren het personeel gebrieft over de huidige stand van zaken. “De informatie- en consultatiefase werd afgesloten. Vanaf vrijdag gaan we een sociaal plan uitwerken. We gaan onderhandelen over een vertrekpremie, brugpensioen op 55 jaar of tewerkstelling op een andere site”, vat ACV-secretaris Luc Debast de opties bondig samen.

“Het is geen makkelijke situatie. De mensen zijn nog steeds in dienst van Lotus Bakeries. Hun ontslagbrief hebben ze nog niet gekregen. Ze vallen onder gedeeltelijke werkloosheid waarbij Lotus hen het verschil van hun vroeger loon zo goed als bijpast. De vraag is hoelang de RVA dit nog toestaat. We hebben alleszins al een akkoord met Lotus dat als de gedeeltelijke werkloosheid niet meer wordt toegestaan zij de lonen tot en met oktober nog zal betalen.”

De personeelsleden van Meise kunnen aan de slag in Lembeke, Oostakker en Courcelles.

De bonden hebben volgens Debast al een 14-tal eisen opgelijst. Zo zou een opleidingsaanbod een oplossing kunnen bieden indien de vacatures niet overeenkomen met het profiel van de mensen in Meise.

De vakbonden willen ook motivatiepremie bedingen en een proeftijd tijdens dewelke de werknemers kunnen uittesten of het wel haalbaar is zo ver te gaan werken.

De werknemers reageerden gelaten en tegelijk ook zeer emotioneel. “Een groot aantal mensen vond hier werk kort bij huis en ziet dit nu onherroepelijk verdwijnen. Een grote groep is ouder dan 45, maar komt niet in aanmerking voor het brugpensioen op 55. Vraag is waar zij nog werk zullen vinden, temeer omdat het hier gaat om een specifieke industriële tewerkstelling”, aldus Debast.

De directie van Lotus zou de onderhandelingen over het sociaal plan graag tegen het einde van het jaar willen afronden, maar de ACV’er is er niet van overtuigd dat dit zal lukken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise