Geen geld voor 'onverwoestbare' bushokjes

Er komen in Vlaanderen ‘onverwoestbaar’ geachte bushokjes om komaf te maken met het vandalisme aan schuilhuisjes van vervoersmaatschappij De Lijn.

Goed nieuws dus voor Meise waar deze zomer en ook vorig jaar al heel wat bushokjes door vandalen werden stukgeslagen. Vorig jaar liepen de kosten zelfs op tot 20.000 euro.

‘Maar om de bushokjes nu systematisch te gaan vervangen, is de kostprijs voorlopig te hoog’, zegt schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA). ‘Ook als er eenmalig een glazen ruit wordt kapotgeslagen, gaan we dit nog laten herstellen. Als ze tot op de draad versleten zijn of als er vandalisme op gepleegd wordt, kunnen we dit eventueel wel overwegen.’

In Meise zijn er een dertigtal bushokjes. ‘De gemeente betaalt één vierde van de effectieve kostprijs, ongeveer 1.760 euro voor het kleinste model’, zegt De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken. ‘De Vlaamse overheid betaalt de rest. Het gewone glazen schuilhuisje kost een gemeente volgens diezelfde verdeelsleutel 1.497 euro.’

Het onbreekbare schuilhuisje, dat net als de andere nieuwe modellen zonnepanelen krijgt op het dak, bestaat niet langer uit glazen panelen. De achterkant is een robuuste, massieve wand. De doorzichtige zijwanden zijn van polycarbonaat, wat 250 keer sterker is dan glas van dezelfde dikte.
De vandalenstreken zijn intussen al weer een tijdje gestopt.

‘Dat loopt gelijk met de periode toen veel auto’s werden bekrast in Meise’, weet Van Doorslaer. ‘Daarvoor werd uiteindelijk iemand opgepakt. Mogelijk had die dus ook met die bushokjes iets mee te maken want sindsdien is het stilgevallen. Ofwel zit de schrik erin en hebben ze hun actieradius verplaatst naar andere gemeenten…’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise