Controles in blauwe zones op til

Het gemeentebestuur van Meise gaat vanaf komend voorjaar de blauwe zones in de dorpscentra van Meise en Wolvertem effectief laten controleren door een privé-firma. Wij zijn blauwe schijf niet legt, vliegt onherroepelijk op de bon.

Nu heerst er al jaren een soort van ‘gedoogbeleid’ maar de parkeerproblemen in beide dorpskernen worden intussen almaar groter. Sp.a-Meise 2020 wil dat er wel een bewonerskaart komt.

Al ruim drie jaar zijn er blauwe zones in zowel de dorpskern van Meise als Wolvertem. Daar wordt echter maar weinig rekening mee gehouden aangezien ze nooit gecontroleerd worden. De politie van de zone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) heeft namelijk wel andere prioriteiten.

Het CD&V/N-VA-bestuur heeft nu plannen om de blauwe zones in de dorpscentra van Meise en Wolvertem vanaf het voorjaar 2015 toch te laten controleren. Een privéfirma zal het plaatsen van de blauwe parkeerkaart op alle dagen, behalve zondag, tussen 9 en 18 uur daadwerkelijk laten nagaan.

Wie de blauwe kaart niet plaatst, vliegt onherroepelijk op de bon. Hinderlijke langparkeerders zullen hun wagen dus om de twee uur moeten verplaatsen. Dat vooral de parkeerproblematiek in Wolvertem de pan uitswingt, ligt aan het feit dat de deelgemeente er op korte tijd heel wat bewoners bijkreeg door de bouw van verschilende nieuwbouwcomplexen.

‘Een en ander heeft wat vertraging opgelopen maar vanaf het voorjaar gaat het systeem wel degelijk in voege’, legt mobiliteitsschepen Willy Kerremans (N-VA) uit. ‘De retributie op het niet plaatsen van de parkeerschijf in de blauwe zone zal variëren van 20 tot 30 euro, maar de precieze prijs staat nog niet vast. Het schepencollege heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de firma die de controles zal uitvoeren. Er zijn twee offertes binnengekomen. De gunning zal nu verleend worden aan een van die twee firma’s.’

‘De middenstand vraagt al langer om deze controles. Die zijn er vooral op gericht om meer parkeerruimte in de handelsstraten te creëren. In Wolvertem gaat het om Hoogstraat, Gemeenteplein en Stationsstraat en in Meise om het ruime gebied rond de kerk.’

Spa.-Meise 2020 laat ook al van zich horen in het dossier. ‘Wij willen dat er een bewonerskaart komt’, zegt gemeenteraadslid Roel Anciaux. ‘Zonder dergelijke kaart moeten ook onze eigen inwoners, dus ook gepensioneerden en senioren, om de twee uur uit hun woning komen om hun wagen te verplaatsen. Dat is onaanvaardbaar.’

Kerremans zegt dat de reactie Anciaux voorbarig is. ‘Een bewonersskaart is zeker aan de orde onder bepaalde voorwaarden.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise