16de eeuwse muurschilderingen in kerkje Oppem

Tijdens de restauratie van het Sint Stefanuskerk in Oppem zijn zeer goed bewaarde en zeldzame middeleeuwse muurschilderingen ontdekt.

Er wordt geschat dat het kerkinterieur ongeveer 30 m² muurschilderingen heeft bewaard uit de vroege 16de eeuw of vroeger. ‘Zo’n totaalconcept is uniek in Vlaanderen’, zegt schepen van Monumenten Sonja Becq (CD&V).

Het witte kerkje van Oppem is al verschillende jaren dicht door de restauratiewerken. In de winter van 2012 waren al belangrijke fragmenten van muurschilderingen aan het licht gekomen in het noorderschip en in het hoogkoor, met voorstellingen van heiligenfiguren. In 2013 volgde dan de ontdekking van een Sint-Kristoffelfiguur ter hoogte van het doksaal, wellicht vroeg 16de eeuws van oorsprong.

‘Gezien deze kunsthistorisch belangrijke vondsten werd beslist om een deskundig vooronderzoek van het kerkinterieur te laten uitvoeren’, licht Becq toe.

‘Het team van conservator Verbeke uit Gent stootte dit jaar op een indrukwekkend ensemble laatmiddeleeuwse muurschilderkunst, zeer goed bewaard en zonder meer zeldzaam voor de streek rond Brussel. Er wordt geschat dat het kerkinterieur ongeveer 30 m² muurschilderingen heeft bewaard uit de vroege 16de eeuw of vroeger.’

De schilderingen zijn uitgevoerd in een precieuze kalkseccotechniek, de zogenaamde fresco-secco.

‘Het kleurenpallet is een waaier van gele en rode okers, groen en zwart. De voorgestelde figuren op de wanden van het schip zijn levensgrote heiligenfiguren uitgedost in traditionele kledij en voorzien van attributen. De onderzone van de kerk is onbeschilderd gebleven. In het hoogkoor noord komen heiligen voor in religieus habijt en er is ook een boogschutter te zien en een fragment van een drakenfiguur.’

Vraag is wat dit betekent voor de verdere restauratie. ‘We zullen met alle actoren in nauw overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed moeten bekijken op welke manier met deze vondst zal worden omgegaan. Op basis daarvan zullen we als gemeente zien hoe deze schilderingen een impuls kunnen geven aan de erfgoedbeleving en de functie van deze kerk van Oppem.’

Inmiddels wacht de parochiegemeenschap nog steeds met ongeduld op de heropening van hun geliefde kerkje van Oppem. ‘Op dit moment is daar geen zicht op, noch op de eventuele meerkost die deze restauratiewerkzaamheden met zich zullen meebrengen’, aldus nog Becq.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise