Op reis met National Geographic

Thomas Appelt (37) heeft er zopas een avontuur op zitten om u tegen te zeggen.National Geographic koos hem uit om met avonturier Alastair Humphreys het woeste Schotse eiland Skye te ontdekken over zee, over bergen en bossen.

Thomas Appelt is een whiskyliefhebber én een avonturier. De ideale combinatie dacht hij om zich kandidaat te stellen voor een vijfdaagse avonturentocht met Alastair Humphreys, dé avonturier van Nationale Geographic naar het onherbergzame maar met een indrukwekkende natuurpracht gezegende Schotse eiland Skye.

‘We hebben van alle facetten van het eiland mogen proeven. Het ging over water, over bergen en door bossen. Skye is ongelooflijk ruw. Het was dus zwaar’, blaast Thomas nog na. ‘Op de eerste dag zijn we vanaf de enige whiskydistilleerderij met de kajak de open zee opgevaren. Tussen de eilanden door. Ik ben daarbij twee keer gekapseisd. Dat was pure paniek. Je ligt in zee en het is niet dat je zomaar eventjes terug in de kajak klimt. Ik had daarin ook geen ervaring. Net zoals iedereen had ik wel eens de Lesse afgevaren; maar zeekajakken kan je moeilijk oefenen.’

‘Ze zochten drie gewone mensen met toch iets van basisconditie’, gaat Thomas verder. ‘Ik speel rugby in Mechelen dus dat heb ik wel. Het is allemaal vrij snel gegaan. Er waren 850 inschrijvingen. Daar ben ik uitgekomen samen met een Duitser en een Engelsman. En een maand later waren we al vertrokken. Ik heb voor we vertrokken wel gefietst om aan mijn conditie te werken.’

Na het zeeavontuur volgde een ‘wandeling’ van 22,75 mijl over ruw terrein. ‘Dat was een van de zwaarste dagen. Het was constant op en af. We zijn 11 uur onderweg geweest. De omgeving was prachtig. Dat kan je niet beschrijven. Het leken wel decors uit ‘The Lord of the Rings’.’

Daarbij kregen Thomas en co ook nog eens vier seizoenen in een uur cadeau. ‘Het typische Schotse weer: mist, regen, zonneschijn.’ Op dag drie ging het de zeilboot op en stond ook nog een rit met de koersfiets op het menu.

De ervaring met de avonturier Alastair viel ook mee. ‘Hij heeft onder meer de Atlantische Oceaan overgestoken per kajak, de Marathon des Sables gelopen en door de woestijn getrokken met een soort slee. Maar het was echt een doodnormale gast. Een kind soms nog.’

Op dag vier stond er zes mijl met de skiffboot op het menu gevolgd door 28 mijl met de mountainbike over een wel zeer technisch parcours over wanden, kloven, beken. Ik ga regelmatig mountainbiken maar dit viel met niks te vergelijken.’

Een van de drie avonturiers, de Duitser, had intussen al opgegeven na een val.

Dag vijf bracht de mooiste ervaring. ‘Het beklimmen van Cuillin ridge, een top van 926 meter, was uniek. Daarvoor moesten we diepsneeuw oversteken, jezelf steeds beveiligen en over een richel van 1 meter breed passeren met daarnaast enkel een diepe afgrond. Niet voor mensen met hoogtevrees. De beloning kwam even verder in Fairy Pools, een soort Schotse lagoon waar je onder de waterval kon duiken. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Het was zoals de watervallen van Coo maar dan veel minder toeristisch (lacht).’

‘Het was heel intens. Ik denk dat we 30 uur geslapen hebben op vijf dagen. Eens terug thuis moest ik wel wat afkicken. Ik had telkens het gevoel dat ik terug buiten moest zijn (lacht)…’

Meer info op taliskeradventure.nationalgeographic.com.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise