Na-Tourcriterium verhuist vanaf 2015 naar Mechelen

Het natourcriterium in Wolvertem vindt dit jaar voor het laatst plaats. De organisatie trekt vanaf de zomer van 2015 naar Mechelen. In Wolvertem zat het wielerevenement namelijk aan zijn limiet wat toeschouwersaantallen betreft en er vallen ook een heel pak subsidies weg.

Traditiegetrouw vinden in de weken na de Ronde van Frankrijk heel wat natourcriteriums plaats in België. Sinds 2005 is er ook eentje in Wolvertem. Maar dit jaar dus voor het laatst. ‘We zaten op onze limiet in Wolvertem’, legt schepen Paul Van Doorslaer, die ook betrokken is bij de organisatie, uit.

‘Gemiddeld konden we al die jaren rekenen op 4 à 5.000 toeschouwers met eens een uitschieter van 8.000. Niet slecht voor een plattelandsgemeente maar meer zit er ook niet in. Nu ook de subsidies van de gemeente en van de provincie wegvallen, moeten we het doen met een pak minder middelen. In totaal gaat het toch over 9.000 euro.’

‘Daarom hebben we beslist dat we dit jaar liever eindigen in schoonheid. Het gaat  dus om een samenloop van omstandigheden. Het is jammer voor de wielerliefhebbers in Wolvertem maar Mechelen is ook niet ver.’

Het natourcriterium zal vanaf 2015 voor minstens drie jaar in Mechelen plaatsvinden. ‘We geloven nu al dat het natourcriterium Mechelen een van de mooiste van alle natourcriteriums in België wordt’, vertelt Michel Francken van initiatiefnemer Sportizon nv. ‘Mechelen is een stad die leeft en bruist, en met bovendien een grote wielertraditie. Deze wielerwedstrijd zal meer dan 20.000 kijklustigen naar de binnenstad lokken.’

De editie van 2014 is de tiende editie en dat jubileum wordt dus wel nog nog in Wolvertem gevierd. In het verleden mochten Ivan Basso, Axel Merckx, Tom Boonen, Gert Steegmans, Heinrich Haussler, Alessandro Pettachi, Mark Cavendish, Haimar Zubeldia en Marcel Kittel de bloemen in de lucht steken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise