'Camera’s inzetten om sluikstorters te beboeten'

Schepen van Leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA) wil verplaatsbare camera’s inzetten om sluikstorters te kunnen beboeten. Daarvoor wil hij zo snel mogelijk een regeling met intercommunale Incovo uitwerken.

Aanleiding is de vondst van een nieuw groot sluikstort langs de Beekstraat vlakbij het voetbalveld in Imde. ‘Dit is niet meer normaal. Wat mij betreft zijn dit criminele daden. Er moet een oplossing voor komen’, stelt Van Doorslaer.

[pullquote]Vorig jaar werd in Meise 250 ton sluikstorten opgeruimd[/pullquote]

In de Beekstraat in Imde werd een wc-pot, een wc-bril, twee matrassen, twee vuilzakken, oude dozen, vliegenvangers en nog een aantal kleine spullen achtergelaten door onbekenden. Het stort lag deel in de grasberm en deels in de beek. De wijkagent kwam ter plaatse. Hij zocht in de zakken naar iets dat mogelijk naar de identiteit kon leiden van de dader maar helaas stond er op de gevonden facturen geen naam.

Matras in de berm

Schepen Paul Van Doorslaer is de aanhoudende sluikstortingen alleszins beu. ‘Het is steeds hetzelfde liedje. Ook vlakbij in de Drijpikkelstraat ligt weer een matras in de berm. Blijkbaar is de sluikstorter in kwestie nu van het Antwerpse afkomstig. In een van de zakken stak een factuur van de Colruyt in Boom.’

Dat er steeds maar middelen moeten ingezet worden om afval van anderen op te kuisen, steekt bij Van Doorslaer. ‘Vorig jaar een 250-tal ton op het grondgebied van Meise alleen al. Voor mij zijn dit niets meer of minder dan criminele daden.’

De schepen ziet heil in camera’s om de sluikstorten tegen te gaan. ‘Die verplaatsbare camera’s kan je op hotspots inzetten. Ik denk dan aan het verlengde van de Kerkhofstraat, de Beekstraat in Imde, de buurt van ‘’t Bronneke’ in Wolvertem en de wijk in Oppem. Nu zijn ze daar op hun gemak om vanalles achter te laten. Het is allemaal erg afgelegen en er is geen sociale controle.’

Uitwerken met Incovo

Van Doorslaer wil het cameraplan op korte termijn bespreken en uitwerken met Incovo.

‘Ook zij zijn voorstander. Ik zou voorstellen om voor drie camera’s te gaan. Die kosten ongeveer 10.000 euro maar kunnen zowel overdag als ’s nachts ingezet. De financiering moeten we nog bekijken maar door de GAS-boetes die we daarmee kunnen uitdelen worden die op de duur zelfbedruipend. Het afschrikeffect van dergelijke camera’s zal na een tijdje ook groot zijn.’ 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise