Weduwnaar sterft in hevige woonkamerbrand in Liedekerke

Een korte maar hevige woonkamerbrand kostte vrijdagavond het leven aan de zestiger Freddy De Reuse in de Poortstraat in Liedekerke. Naar de oorzaak van de brand is het nog gissen.

De brand werd opgemerkt toen buren rond 21 uur rook uit de rijwoning op nummer 93 zagen komen. Omdat ze wisten dat in de woning een oudere alleenstaande man woont, probeerde een van de buren nog in de woning te dringen, maar de rook was veel te hevig.

De brandweerpost van de Civiele Bescherming van Liedekerke was als eerste zeer snel ter plaatse.

‘We zijn langs voor de woning binnengedrongen en vonden vrijwel onmiddellijk het slachtoffer in de woonkamer, maar hij was jammer genoeg al overleden’, zegt luitenant Willy Vanderstraeten.

‘In de woonkamer hing een zware dichte rook. De brand is in elk geval in de woonkamer ontstaan, want het is de enige plaats waar het heeft gebrand. In de andere plaatsen hing wel rook, maar het vuur had zich nog niet uitgebreid buiten de woonkamer.’

‘Wat de brand heeft veroorzaakt is zeer moeilijk te zeggen. Het vuur moet al een tijdje stevig gewoed hebben, want de hele woonkamer is zwartgeblakerd.’

De brand zelf kon vrij snel worden bedwongen. Het slachtoffer werd gevonden aan de achterzijde van de woonkamer, tegen het schuifraam. Mogelijk heeft de man nog geprobeerd te ontsnappen via die weg, maar volgens zijn schoonbroer en enkele buren was het slachtoffer al een tijdje zeer slecht te been.

Slachtoffer Freddy De Reuse is achteraan in de zestig. Hij was weduwnaar en woonde alleen. Zijn echtgenote overleed twaalf jaar geleden na een slepende ziekte. Ze hebben twee volwassen kinderen, een dochter en een zoon. De Reuse was een gepensioneerd arbeider. Hij werkte steeds bij de afdeling kranen en liften van Ziegler.

Er kwam vrijdagavond nog een brandexpert om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

Burgemeester Luc Wynant (CD&V) kwam zich vergewissen van de situatie en sprak met de kinderen van het slachtoffer.